Недостиг на газ на Балканите заради тежката зима

Недостиг на газ на Балканите заради тежката зима
A A+ A++ A

Тежката зима и повишената консумация на природен газ доведоха до недостиг на доставките в Балканския регион, Източна Европа и Русия.

Това наложи да се предприемат мерки за намаляване на потреблението във всички страни от региона, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

В МИЕТ е създаден оперативен щаб с участието на представители и на „Булгартрансгаз“, и на „Булгаргаз“, който следи внимателно обстановката и предприема необходимите мерки за обезпечаване сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през нашата територия.

Актуалната ситуация и предприетите действия днес бяха обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов.

Отчетено бе, че до момента не е прекъсвано транзитирането на природен газ за съседните държави и не са въведени принудителни административни мерки за ограничаване на газоподаването.

Предприети са всички действия за сигурна и надеждна работа на газопреносната и газоразпределителната система.

Използват се в максимална степен всички местни ресурси за осигуряване на количества природен газ, в това число от газовото находище в Чирен и от находището край Галата.

Количеството в Чирен е достатъчно да осигури за дълъг период част от текущото национално потребление, отбелязват от министерството.

#газ #доставки #Балканите #Министерството на икономиката #енергетиката и туризма #Чирен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници