Греков смята, че парите за земеделие никога не достигат

Греков смята, че парите за земеделие никога не достигат
И друг път съм казвал, че за земеделските производители никога не достигат средствата, казва министър Греков. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

„И друг път съм казвал, че за земеделските производители никога не достигат средствата, засега това са възможностите и ние още от началото на това правителство се опитваме да създадем правила и да ги спазваме“, каза министърът на земеделието Димитър Греков, предаде БГНЕС.

В същото време животновъди настояват да им бъдат изплатени 70% от субсидиите, но с допълнителни средства са събрани на 50%, а първоначалните възможности са били за 45%. Греков припомни, че на 18 октомври се получиха 30 млн. евро за 7 800 говедовъди. В следващите дни бяха изплатени още 15 млн. за овцевъдите и козевъдите.

През следващата седмица тютюнопроизводителите ще получат 11 млн. и половина, а в началото на декември производителите на мляко ще получат 20 млн. евро. Ста ясно, че в началото на януари ще се получат допълнителни средства в рамките на 50%.

Министърът подчерта, че в последните години животновъдството, зеленчукопроизводството и трайните насаждения като отрасли са оставени изключително встрани и затова министерството работи в следващия програмен период, още следващата година там да има допълнително заплащане.

Що се отнася до мораториума за продажба на земя, Греков изрази съжаление, че лицето на България е пострадало с това решение, нарушаващо правилата на ЕС. Според него, то трябва да се прегласува, в противен случай се явяваме ненадежден контрагент на един договор, който сме подписали през 2005 г.

#Димитър Греков #животновъди #ЕС #тютюнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"