Туризмът е водещ отрасъл в България, смята Бранимир Ботев

Туризмът е водещ отрасъл в България, смята Бранимир Ботев
България е с устойчив възходящ темп в туризма, смята заместник-министър Бранимир Ботев. Снимка: turizam.freebg.eu
A A+ A++ A

“България е с устойчив възходящ темп в туризма. Той вече трябва да се разглежда като водещ отрасъл заедно със селското стопанство и енергетиката”, казва заместник – министърът на икономиката и енергетиката с ресор “Туризъм”, Бранимир Ботев пред в. "24 часа". Стана ясно, че 12,5% от брутния вътрешен продукт се генерират от туризъм. Това са преките резултати, но той създава и заетост. Около 144 хил. души са в туризма целогодишно, а сезонно около 350 хил. души.

Според него, може да се окаже, че притокът на туристи в България е толкова голям, че да не можем да отвърнем адекватно с работната сила. “Този проблем ще дойде съвсем скоро”, смята Ботев. "Към 2020 г. може да се очакват около 9,2 млн. туристи в България, а през 2030 г. над 12 млн. Ако се запазят същите пропорции на туристи спрямо посетители- посетителите ще бъдат от порядъка на още 5-6 млн. По коефициента, условно наречен LPT (местни хора към туристи- от англ.), България ще e в първата тройка в света", казва още заместник-министърът.

" Имаме най-високите планини в Югоизточна Европа със 146 планински върха над 2000 м.", казва Ботев и пояснява, че по изследвания на чуждестранни специалисти, България има възможности за развитие на ски туризъм в 36 ареала, като 12 от тях могат да са курорти на европейско ниво, с капацитет от 3 до 10 хил. скиори дневно.

#Бранимир Ботев #България #Европа #туризъм #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »