БСП направили всичко възможно мораториума да не влиза в парламента

БСП направили всичко възможно мораториума да не влиза в парламента
Кутев обясни, че някои от ПГ на "Коалиция за България" са подкрепили предложението на "Атака", защото 80% от българите искат гаранции, че земята няма да се продава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„БСП направи всичко необходимо и възможно въпросът за мораториума да не влезе за разглеждане в НС, защото ние бяхме наясно, че има критична маса в парламента, в лицето на „Атака“ и ГЕРБ заедно, която би могла да прекара подобни промени“, заяви председателят на „Атака“, Волен Сидеров.

"Поводът, въобще да се включим с частично гласуване, е първо "Атака", които го внесоха и ГЕРБ, които не просто го подкрепиха, а го и засилиха", добави Кутев и отбеляза, че приетият текст е на "Атака".

"Парламентът е 120 на 120, като сложим "Атака" и ГЕРБ на едно място, а те бяха заедно. Проблемът е, че от наша страна има няколко човека, които ги няма. Точно заради това те си наложиха и темата в дневния ред", коментира Кутев.

Според него, вариантът на ГЕРБ е задължавал правителството да започне незабавни преговори с всичките 27 страни от ЕС за промяна в договора за присъединяване, което, според Кутев, е пълен абсурд.

Депутатът обясни, че някои от ПГ на "Коалиция за България" са подкрепили предложението на "Атака", защото 80% от българите искат гаранции, че земята няма да се продава.

"С този мораториум се спира влизането на чуждестранни купувачи до края на годината. Според мен след това той няма да работи. Надявам се през това време да успеем да направим промени в законите, поне за териториално ограничаване", посочи Антон Кутев.

Той сподели, че уговорката в парламентарната група е била да се гласува по съвест, защото не е имало изход от ситуацията.

На въпрос, защо никой не е обяснил какви ще бъдат последиците от взетото решение, както сега прави Росен Плевнелиев, Кутев отговори: "Интересно е защо Плевнелиев не обясняваше всичко преди това. Тези, които сега обясняват, ги нямаше. Аз бях един от хората в дебата, който заяви, че земя се купува и в момента. Аз обясних, че проблемът на този мораториум е, че не работи и продължаваме да не решаваме проблема със земята. Ако искаме решение, трябва да предложим други законодателни мерки", обясни той.

Кутев смята, че текстът е така предложен, че няма да доведе до тежки последствия и санкциите от ЕС.

"За мен изводът е, че всички ние - политици и журналисти, трябва да си вършим работата навреме. Две седмици това стои на дневен ред. Не трябва да се отразява събитието, а през това време трябваше да се говори", депутатът от „Коалиция за България“.

#Антон Кутев #мораториум #земя #продажба #чужденци #БСП #"Атака" #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"