Борисов: Направихме много хора богати

Борисов: Направихме много хора богати
По думите на премиера, докато управляващите не създадат „нова мода, ново нещо, в което хората да решат да инвестират изгодно, те ще си държат парите на лихва“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Визирайки процедурите по отчуждаване заради инфраструктурните проекти и размера на депозитите на българските домакинства, премиерът Бойко Борисов посочва, че правителството е направило много хора богати.

„Банковата ни система от всички стрес тестове и това, което има, е стабилна. Доверието в нея е голямо и всеки, който продаде къща, вила, нива, а да не говорим, че сега стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари“, заявява министър-председателят Бойко Борисов на редовното заседание на Министерски съвет на 1 февруари, сочи стенограмата.

Така министър-председателят коментира изнесените от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков данни, че за 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева, като само за месец декември са спестени от домакинства (това е извън бизнеса) 768 млн. лв., така че през 2011 г. всъщност в сравнение с последните десет години спестяванията в България са на рекордно ниво.

„С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи“, казва още премиерът. Според него в началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел.

„Свикваш, всеки месец отиваш и си вземаш лихвичката и колкото – толкова“, посочва още премиерът. „Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното“, коментира Борисов.

По думите на премиера, докато управляващите не създадат „нова мода, ново нещо, в което хората да решат да инвестират изгодно, те ще си държат парите на лихва“.

„И това не трябва да ни учудва. Хубаво е, че все пак хората пестят, и това означава, че има пари. Публично казваме: Зле сме, бедни сме, но подсъзнателно той си казва – в края на краищата имам някаква сумичка, имам нещо, което ме пази, ако се усложни кризата, малко ще изчакам. Българите и за това сме оцелели, защото българинът е много прагматичен и много внимателно стъпва, когато става въпрос за неговите неща“, обобщава министър-председателят.

#Бойко Борисов #Борисов #премиер #министър-председател #Симеон Дянков #финансов министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"