БСП иска либерализация на режима за пушене

БСП иска либерализация на режима за пушене
Според Панчев, 3,5 млн. българи пушат и очакването забраната да повлияе на пушенето не се е изпълнило. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Искаме либерализация на режима за тютюнопушене“, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП, Спас Панчев, на заседание на Комисия по икономическата политика и туризъм.

Панчев е вносител на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, относно регламентирането на тютюнопушенето на обществени места.

„Предлагаме либерализация в заведенията за хранене, не за бързо хранене, където даваме възможност на собственика на заведение до 70 кв. м. дали да се пуши или не, в по-големите заведения – да има зали с вентилация“, посочи Панчев.

„Идеята ни е да обсъдим в Народното събрание, да дадем право на свободен избор на хората и да решим тази тема. Защото има по-сериозни проблеми в обществото”, добави той.

„Парите от санкции да отиват за превенция. Младите да бъдат възпитани да не пушат. В заведения с нощен режим и казината предлагаме клиентите да пушат, защото там ходят възрастни хора”, каза още Панчев.

Според него, 3,5 млн. българи пушат и очакването забраната да повлияе на пушенето не се е изпълнило.

„Манталитетът на българските граждани е по-различен от този на хората в другите европейски страни. Той е свикнал като седне, да хапне, да изпуши една цигара. Нямаме навика да излезеш и да изпушим една цигара, няма и подходящи места“, коментира Панчев.

„Малко преди да влезе забраната, беше дадена възможност в заведенията, в които хората се хранят, да има изградени зали за пушачи и непушачи. По-късно влезе забраната и собствениците останаха излъгани”, заяви още социалистът.

Панчев призова депутатите да подкрепят закона не като представители на политически сили, а като хора.

#Спас Панчев #БСП #режим #тютюнопушене #закон #заведения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници