Раздробената ни земя не представлява интерес за чужденци, казва Греков

Раздробената ни земя не представлява интерес за чужденци, казва Греков
Идването на инвеститори за земеделската ни земя, обаче, най-малкото ще вдигне цената й, смята министър Греков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма интерес към покупка на българска земя от чужденци, заяви министърът на земеделието и храните, проф. Димитър Греков.

"В този си вид българската земя не е интересна за чужди инвеститори, защото е раздробена", отбеляза проф. Греков.

"Тя се ползва от едрите земевладелци у нас в такъв вид, защото те са успели да я комасират по такъв начин, че съчетават интересите на много от хората, които я отдават под наем. Но разделена, некомасирана тя не е интересна", каза още земеделският министър.

"Дори и китайците, които бяха изявили интерес към земеделската ни земя в Североизточна България се изнесоха. А и условията у нас са специфични, не могат да се произвеждат всякакви култури", коментира той.

"Трудно ще бъде да се промени договора за присъединяване на България към ЕС, но ще търсим възможности и начини, позволени от законите, за да можем да ограничим присъствието в тази сфера на чужди инвеститори", отбеляза министърът.

"Например, не могат да се развалят договори, сключени с арендаторите, част от които са дългосрочни, до 20 години", посочи проф. Греков.

Идването на инвеститори за земеделската ни земя, обаче, най-малкото ще вдигне цената й, смята министър Греков.

"В скоро време ще направим регистър на всички земеделски производители, структуриран по вида на тяхната продукция", отбеляза той.

"Ще работим за възстановяването на напоителните системи. Още следващата година ще направим пълен анализ на ситуацията и пълна водна напоителна карта за страната, за да могат да се поливат всички земеделски площи", обеща земеделският министър Греков.

"Ще търсим средства отвсякъде, включително и от Световната банка за това", добави още той.

"На 28-ми този месец ще изплатим всички средства на земеделските производители в размер на 11,5 млн. лв., вчера изплатихме парите на овцевъдите и козевъдите, а предишната седмица - на говедовъдите. Естествено тези средства са недостатъчни. От 18-ти ноември до 20-ти декември тази година отваряме мярката за младите фермери, малко по-дълъг срок, за да могат да представят проектите си", съобщи министър Димитър Греков.

#Димитър Греков #продажба #земеделска земя #чужденци #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници