Химическа бомба цъка край Враца

Химическа бомба цъка край Враца
Постоянната комисия по обществен ред, сигурност, бедствия и аварии в местния парламент е посетила площадката, но не е била допусната да направи оглед на място. Снимка: www.isaplast.eu
A A+ A++ A

Истинска химическа бомба цъка край Враца, но местната власт е в шах и не може да направи друго, освен да иска помощ от държавата, съобщава "Стандарт нюз".

Склад за пестициди с изтекъл срок на годност в местността „Пискавец" край близкото до града село Косталево може да доведе до екологична катастрофа, алармират експерти.

Депото е бивша база на „Агроекохим" – Враца. В него са събрани всички препарати за растителна защита в областта, негодни за употреба – 273 тона твърди и 18,2 тона течни.

През 1991 г. химикалите са били преопаковани в полиетиленови пликове, а през 1995 г. базата е приватизирана и станала собственост на врачанската фирма „Фаустина груп" ООД, представлявана от Красимир Дренчев.

Поради продължителността на съхранение найлоновите чували са разкъсани и хербицидите са разпилени. Миризмата им е силна и се усеща надалеч.

Освен замърсяване на въздуха съществува възможността за просмукване на химикалите в почвата. През лятото, поради високите температури на въздуха, тези препарати могат да се самозапалят и да предизвикат огромен пожар с фатални за живота и здравето последици.

Постоянната комисия по обществен ред, сигурност, бедствия и аварии в местния парламент е посетила площадката, но не е била допусната да направи оглед на място.

Общинските съветници от Враца настояват държавата да се намеси, като чрез контролните си институции принуди собственика да обезопаси склада. По техни сметки за пълното му премахване ще са нужни около 1 милион лева. Това са пари, непосилни за местната хазна.

#Враца #химикали #замърсяване #съхранение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"