„Черните вдовици” – въоръжени и опасни

„Черните вдовици” – въоръжени и опасни
A A+ A++ A

Те са въоръжени и опасни. Наричат ги "черни вдовици", жени, които стават равни на мъжете, когато сеят смърт. Атентаторките самоубийци най-често правят фаталната крачка, за да отмъстят за смъртта на съпруг или син.

Неписано правило е, че съпругите на джихадистите следват пътя на мъжете си в „свещенната война” и са равностойни участници в престъпленията им. Причините за женския тероризъм са емоционални – те са свързани със семейството, любов или преживени загуби, за разлика от мъжете джихадисти, които се убиват заради религията, честта или за отмъщение. Психолози в затвори, разговаряли със заподозрени в тероризъм жени, разказват, че те никога не тръгват по този път заради идеология, както мъжете. Някои от тези жени дори си представят самовзривяването като нещо романтично.

Трите съпруги на Осама бин Ладен са го следвали на всяка крачка и са опитвали да водят семеен живот в почти полеви условия.

Авторката на книгата "The Smarter Bomb", посветена на женския тероризъм, Анат Берко, петнадесет години е интервюирала терористи в различни затвори в Израел. Тя твърди, че освен поради емоционални, жените вършат престъпления и по битови причини. Тя разказва за палестинки, които нападат израелски обекти, за да влязат в затвора и да се спасят от тормоза вкъщи или от принудителен брак. Те мислят, че смъртта или затвора са по-добър изход, отколкото да живеят по наложения им начин.

Жените бяха приети официално в самоубийствения свят на мъжете войни през 2001 г., когато Шейх Умар ал Бакри издава фатва, в която се утвърждава равното им право да предприемат джихад. За да спечелят жените на своя страна ислямистите дори им обещават награда – ако нямат съпруг, да получат в рая.

Изследването на д-р Татяна Дронзина “Женският самоубийствен тероризъм“ цитира дискусия в интернет форум, в който потребител в ислямски сайт задава въпроса: “Каква е наградата за жена, която извършва мъченическа операция и тя ли се жени за 72-те хурии?”. И отговорът, който той получава е: “Жената, която извършва мъченическа операция получава същата награда, както мъжът, с изключение на една: хуриите. Тя ще има същия съпруг, който е имала по времето, когато е загинала. А ако не е омъжена, ще получи за съпруг един от мъжете в Рая”.

В понеделник жена камикадзе се взриви в автобус, пълен с ученици в руския град Волгоград, като уби най-малко петима души и рани десетки. Наида Асиялова от Дагестан е била омъжена за Дмитрий Соколов, разследван за връзки с дагестански банди. Те са се запознали в Москва, където били студенти в един и същи университет. Асиялова убедила мъжа си да отидат в родната й страна. Там той станал член на военна групировка.

На 29 март 2010 г. близо 40 души бяха убити, а над 70 ранени след като две жени камикадзе се взривиха в московското метро на метростанция "Лубянка", намираща се до Федералната служба за сигурност на Русия. Отговорност за атентата пое чеченска радикална групировка.

Към „черните вдовици” наскоро се появи и „бяла вдовица” – британката Саманта Лютуайт. Тя е съпруга на атентатора, който се взриви в метрото в Лондон през 2005 г. - Джърмейн Линдзи. 29-годишната жена е заподозряна за съучастие в атентата в търговския център „Уестгейт” и е една от най-издирваните жени в света.

Лютуайт приема исляма след като родителите й се развеждат. Британските спецслужби твърдят, че заема ръководен пост в сомалийската групировка "Аш-Шабаб.

Това не е първият случай, в който европейка тръгва на „свещена война” срещу неверниците. През 2005 г. белгийката Мюриел Дегок пристига от Брюксел в Ирак при съпруга си и се взривява в град Бакуба. Тя става първата европейка шахид – мъченик на вярата. Преди да срещне съпруга си, който я посвещава в исляма, Мюриел тъгувала много по загиналия си при катастрофа по-голям брат. Тя употребявала наркотици, не завършила средното си образование.

През май за първи път в списъка на ФБР с най-издирваните терористи беше включена жена - 65 -годишна терористка, осъдена за убийството на полицай в Ню Джърси.

Джоан Чесимард е член на радикалната групировка "Черна освободителна армия". Тя е издирвана за редица престъпления, включително и за банков обир. Джоан е арестувана през 1977 г. и осъдена на доживотен затвор, но скоро след това тя успява да избяга от затвора. САЩ дават 1 млн. долара за залавянето й. Твърди се, че се укрива в Куба.

Според ФБР решението да я включат в списъка след толкова години не е случайно. То показва, че дори след 40 години престъплението не губи значимост.

Това решение бе взето също, за да покаже, че жените атентатори не трябва да се подценяват, защото стават все-повече и все по силни. В бази в Афганистан и Пакистан се обучават женски бойни отряди, които използват картечници, гранатомети и снайпери по-добре от командоси.

Те са въоръжени, опасни и решени на всичко. Освен това използват факта, че жените рядко са обект на подозрение за толкова сериозни престъпления и могат да влизат безпрепядствено навсякъде. „Черните вдовици” наистина не бива да бъдат подценявани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници