Безработните в България намаляват, но не заради нови работни места

Безработните в България намаляват, но не заради нови работни места
Официалното ниво на безработица в България през септември е 9.4%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През септември регистрираните в бюрата по труда в България са 309 971, или с близо с 4000 по-малко спрямо месец по-рано, като равнището на безработицата в страната е 9.4%, отчетоха от Агенцията по заетостта.

В същото време обаче, през септември новорегистрираните безработни са 31 хил. души, което е с 3000 души повече спрямо август.

Повече от половината от новорегистрираните 6 320 души (53.0%) са освободени от частния сектор, най-вече в сферата на търговията и преработващата промишленост. От сектора на държавното управление са били съкратени общо 1888 служители.

Работа обаче през миналия месец са си намерили едва 18 000 безработни, като от тях специалистите са 42%, без квалификация са 32%, а с работническа професия – 26%. Повече от 3700 младежи до 29 г. са устроени на работа, уточняват от агенцията.

В бюрата по труда на първичния пазар са обявени 12 896 работни места, с 1875 повече от август. Частният сектор е заявил 43.8% от местата в реалната икономика, като най-много нови позиции за обявени за дминистративни и спомагателни дейности (21.7%), които са и най-ниско платените.

Отчетената намаляващата безработица обаче се дължи на големия брой безработни, които отпадат от бюрата по труда, не защото са си намерили работа, защото регистрацията им е била прекратена служебно, отбелязва ''Дневник''.

Дотам може да се стигне поради изтичане на срока за получаване на помощи за безработни, неспазване на графика за срещи с трудовия посредник, или тъй като не са уведомили държавата, че са започнали работа, за да продължат да получават помощи за безработни.

Тревожни са тенденциите на регионално равнище, като най-висока е безработицата в северозападните региони на Монтана, Видин и Враца. Там равнището на безработните се задържа на 18.2% за втори пореден месец през септември, т.е. двойно по-високо от равнището за страната. Българският регион „Северозападен" е най-бедния регион в ЕС.

Същевременно се наблюдава и съществено разминаване на данните за безработицата в България, отчитани от Агенцията по заетостта и тези на европейската статистическа служба Евростат.

Според Евростат България е втора по ръст на безработицата в ЕС, като на годишна база броят на безработните през август 2011 г. е скочил до 11.7% при 10.2% година по-рано. Това се разминава и с данните на НСИ, според които към 30 септември незаетите в България са били 11.2% от населението.

#Агенция по заетостта #заетост #безработица #безработни #Бюро по труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"