Надявам се моя успех да мотивира децата, коментира Гришо

Надявам се моя успех да мотивира децата, коментира Гришо
A A+ A++ A

В неделя, в Стокхолм Григор Димитров спечели първата в кариерата си титла от ATP тура, след като победи с 2-6, 6-3, 6-4 поставения под номер 1 в схемата на турнира и световен номер 3 Давид Ферер. 22-годишният българин се възползва от първия си мачбол, за да си осигури трофея след 2.14 часа игра.

По този начин Димитров стана първият български играч при мъжете, който е шампион в турнир на ATP.

Първата тенис ракета на България даде специално интервю за ATPWorldTour.com, в което сподели как се чувства след историческия триумф и дали е изпълнил целите си за 2013 година.

Какво бе усещането да държиш в ръце твоя първи ATP World Tour трофей?

Със сигурност това беше нещо ново за мен. Много се вълнувах, както е и в момента. Много съм щастлив. Това означава много за мен, за моя екип и за всички, които ме подкрепят през годините - семейството ми, моята приятелка и всички, които са били около мен.

Колко смс-а получи след финала? Имаше ли и по-специални?

Най-специалните бяха от моето семейство и от приятелката ми. Получих около 30 смс-а до момента. Това е чудесно.

Как се чувстваш като първия българин, спечелил титла от ATP World Tour?

Това е нещо много голямо не само за мен, а и за моята страна. В България трябва да видят, че всеки един може да успее. Аз съм щастлив, че успях да постигна такъв успех. Надявам се хората в България да оценят моята победа, а това да мотивира малките деца и хората в тенис клубовете да работят все по-здраво.

Беше ли нервен да излезеш срещу играч, за когото това бе 40-и финал?

Аз не знаех, че това е 40-я финал за Ферер. Бях доста нервен, но много по-малко в сравнение с първия финал в моята кариера, който играх в началото на годината в Бризбейн. Този път се чувствах доста добре на корта. Почувствах се добре дошъл. Това е един турнир, в който е хубаво винаги да участваш. Този турнир е един от най-специалните за мен. Бях изключително нервен във финалната точка на разиграването. Радвам се, че успях да затворя мача.

Научи ли нещо от предишния ти финал, в който пак твой съперник бе №3 в света, но в лицето на Анди Мъри?

В Бризбейн водих в първия сет. Бях много нетърпелив в разиграванията и исках да спечеля бързо точките. Този път аз знаех как трябва да стоя в мача. Играх срещу един много добър тенисист, срещу страхотен състезател. Сигурен съм че Ферер се чувстваше много комфортно. Тази победа е нещо, което ще помня цял живот.

Загуби само един сет до финала. Какво направи толкова добре, за да се поздравиш с 5 победи тази седмица?

Опитах се да бъда постоянен през цялата седмица - в тренировките, в подготовката. Това много ми помогна да направя крачка напред. Моят треньор Роджър също свърши много работа. Мисля, че когато си добре организиран, когато имаш необходимата структура около теб, това помага много. Хубаво е и да си си у дома, да можеш да се движиш свободно с автомобила си, да не чакаш транспорта. Просто идвах за мачовете. Тези неща винаги помагат.

Това е първата ти седмица, в която работиш с Рашийд. Какъв бе неговият подход тази седмица? Изненада ли те това, че успехът дойде толкова бързо?

Първото нещо, което си спомням, че направихме бе да влезем във фитнес залата. Хубаво е, че двамата с него започнахме да работим заедно. Радвам се, че стартирахме нашите взаимоотношения със спечелена титла. Това е нещо ново за мен. Просто се опитваме да се придържаме към основните неща, да се концентрираме в това, върху което да работим срещу моите съперници. Очевидно това подейства.

Миналата година за първи път завърши в Топ 50 на световната ранглиста, а сега си близо до Топ 20. Какви бяха целите ти в началото на сезона?

В действителност моята цел в началото на сезона бе да се класирам в топ 20. Един ден всичко може да се промени. Все още има два турнира до края на година. Ако продължа да се справям добре, имам шанс да се класирам в топ 20. Ако не, аз няма да бъда разочарован, отчитайки постигнатото през годината до този момент.

Кои са любимите ти настилки и кои са силните страни на играта ти, според теб?

Обичам да играя на твърда настилка със сигурност. Обичам да играя и в зала. Там няма слънце, няма вятър, а условията са постоянни. Разбира се настилката може да бъде малко опасна. През тази седмица аз използвах моя сервис, движех се по корта, а също така и използвах моя форхенд. Това са нещата, върху които работех през тази седмица. Разбира се ще се опитам да променя още някои неща и да направя още една крачка напред в развитието ми.

Кои са хората с основна роля за изграждането ти като играч които и са ти помогнали в твоята кариера? Кои бяха любимите ти играчи, докато растеше?

Моят баща ме научи как да играя тенис. Аз дължа всичко на него. Също така гледах много Пийт Сампрас, Андре Агаси и Роджър Федерер. Като много млад играех с една ръка и затова се бях фокусирал върху тези тенисисти. Никога не съм искал да копирам някой състезател. Аз искам да притежавам свой стил на игра. Начинът, по който играя сега е просто начинът, по който чувствам, че трябва да играя. Искам да продължа така и да подобрявам играта си.

#Стокхолм #Григор Димитров #тенис #Давид Ферер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »