Откриха най-древните следи от човешки живот в Америка в бразилски парк

Откриха най-древните следи от човешки живот в Америка в бразилски парк
Снимка: commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

Бразилски археолози откриха най-древните следи от човешки живот в Америка. Останките, които са били намерени в националния парк Сера да Капивара, са на около 50 хиляди години, предаде РИА Новости.

В парка са открити и пещерни рисунки, които, според археолозите, са на 29 хиляди години.

"Това са най-древните човешки следи в Америка. Това може да потвърди теорията, че човекът е дошъл тук от Африка", коментират археолози, като изтъкват, че скалните рисунки са се появили приблизително по същото време с подобни "произведения" в Европа и Африка.

Находките може да послужат като опровержение на традиционната теория, че хората са дошли в Америка преди около 12 хиляди години назад от Азия през Беринговия проток.

През 1933-та година, в едно пресъхнало езеро до Кловис, щата Ню Мексико, археолозите намират древен връх на копие. Този връх става известен като "Острието Кловис".

До "Острието Кловис" намерили една огромна следа за неговата възраст. Скелетът на мамут, който очевидно бил убит с това копие.

Изследването на костите показало, че те били на възраст 11 500 години. Това превърнало "Острието Кловис" в най-старият човешки артефакт, открит в Америка. Но това било едва началото. Не след дълго, археолози от цялата страна започнали да откриват хиляди подобни, прекрасно изработени кремъци - от върхове на стрели до много по-големи парчета, вероятно с церемониална цел. Всички те се характеризирали с един и същи стил.

"Острието Кловис" скоро се превърнало в символ на първите американци.

#Бразилия #Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"