Газпром ще глоби Украйна с 10 млрд. долара

Газпром  ще глоби Украйна с 10 млрд. долара
Междувременно правителството на Украйна планира да създаде условия за добив на петрол и газ в шелфа на Черно море от компании, като Ени и „Електрисите дьо франс”. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Количествата недовзет руски газ от Украйна през 2013 ще доведат до начисляването на глоби за близо 10 милиарда долара, се твърди в анализ на газовия пазар на Фонда за национална енергийна безопасност на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Според нашите оценки е малко вероятно Нафтогаз да може да купи от Газпром повече от 17-18 милиарда кубични метра. А трябва (да купи) 41,6 милиарда кубични метра. При средна цена по договор от 410 долара за 1000 кубични метра, недовзетият газ ще възлезе на малко под 10 милиарда долара", коментира  зам.- генералния директор на Фонда Алексей Гривач.

Според него, че изявлението на Украйна за високата цена на руския газ, в сравнение с цените при реверсивния режим на доставки от Европа, не е съвсем вярно.

Междувременно правителството на Украйна планира да създаде условия за добив на петрол и газ в шелфа на Черно море от компании, като Ени и „Електрисите дьо франс”.

Инвестиционният проект е в размер на 4 млрд. долара. Планира се до края на това десетилетие да се увеличи ежегодния добив на петрол и газ с 2-3 млн. тона.

#Украйна #Газпром #Нефтогаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници