41% от българите искат оставка на кабинета, според "Галъп"

41% от българите искат оставка на кабинета, според "Галъп"
И през месец октомври продължават ясно да личат позициите „за” и „против” правителството на Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вече четири поредни месеца се възпроизвежда сходна картина на общественитенастроения, показва последното проучване на „Галъп интернешънъл", проведено между 3 и 10 октомври.

През септември се наблюдава стабилизация в общественото съзнание след сериозната динамика в месеците около и след изборите и последвалите скандали.

Данните от октомври потвърждават това. Изкристализирането и проясняването на структурата на нагласите, обаче, не отменя и немалката степен на тревога вобществото. Протестният потенциал остава висок. Затова и предстоящият зименсезон се очертава като важен тест за участниците в политическия процес. Почти без промяна в последните месеци остават общите нива на песимизъм и оптимизъм.

Песимизмът по традиция преобладава, а нивата от близо 70%негативни очаквания са постоянни от началото на политическата криза презфевруари до днес - със закономерното изключение около изборите.И през месец октомври продължават ясно да личат позициите „за" и „против"правителството на Пламен Орешарски. 41% от българите искат оставка накабинета. Също толкова подкрепят и протестите срещу него.

Контрапротестите пък се ползват с одобрението на 27% от респондентите. 38% смятат, че протестите срещу правителството трябва да продължат. 22% твърдят, че биха взели лично участие в тях – това означава, условно, повече от милионбългари. На фона на данните по тези въпроси от предишните месеци октомврипотвърждава постепенно успокояване при запазване на немалка протестнаенергия. По-младите, хората с по-високи доходи и образование, привържениците напартиите на десницата, продължават да са и в по-голяма степен настроенисрещу настоящото управление.

#оптимизъм #песимизъм #правителство #Пламен Орешарски #Галъп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"