Опасните връзки на Турция със сирийски бунтовници екстремисти

Опасните връзки на Турция със сирийски бунтовници екстремисти
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: АФП, Превод: БГНЕС

Случаят с двамата освободени турски заложници, след като повече от два месеца бяха държани в Ливан, илюстрира съмнителните и опасни връзки на Турция с някои от екстремистките групировки враждебни на сирийския режим, връзки, които западните й съюзници не одобряват.

Двамата пилоти на компанията Търкиш Еърлайнс пристигнали в Истанбул в събота вечер след сложна размяна, при която в Бейрут почти едновременно се завърнаха девет ливански поклонници шиити, държани като заложници от сирийски бунтовници в продължение на 17 месеца.

Ливанските похитители на Мурат Акпинар и Мурат Агджа обяснили, че с това двойно похищение са искали да принудят Анкара – безусловен поддръжник на противниците на Башар Асад - да упражни натиск върху сирийската групировка, отвлякла деветимата ливанци. Успехът на този ход доказва още веднъж регионалното значение на Турция – писа в Туитър турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу, доволен от успешното си посредничество. За други обаче вземането на заложници, което бе насочено директно срещу Турция, е преди всичко илюстрация на опасната игра, която играе нейният премиер Реджеп Ердоган.

Турците подкрепиха някои радикални сирийски групировки, залагайки на бързото падане на режима в Дамаск, посочва в анализа си западен дипломат. Сега те си дават сметка, че онези, които въоръжиха, може да им създадат проблеми. Ердоган, който дълго време бе съюзник на Башар Асад в името на т.нар. политика на нула проблеми със съседите, теоретик, на която е Давутоглу, направи завой на 180 градуса и стана най-пламенният поддръжник на бунтовниците, заклели се да погубят сирийския президент.

Официално Турция дава подкрепа единствено на Коалицията на сирийската опозиция. Но от няколко месеца тя има предпочитания към някои екстремистки бунтовнически фракции, свързани с "Ал Кайда". През септември съпредседателят на прокюрдската Партия за мир и демокрация Селахатин Демирташ разкритикува подкрепата на Анкара за бойците от Ислямската държава в Ирак и Леванта и за Фронта ал Носра в боевете им със сирийските кюрдски отряди в северна Сирия. В началото на месеца НПО Хюман Райтс Уоч разкритикува толерантността, която Турция проявява към джихадистките групировки, обвинени, че са екзекутирали 70 цивилни през август в алауитски села в Сирия.

Турция не трябва да служи за убежище на онези, които нарушават човешките права, писа организацията. Нашата външна политика не може да се сведе до отношенията със сунитското население или мюсюлманските братя, посочи за тази седмица във всекидневника "Заман" депутатът от опозицията Айкан Ердемир. Турция трябваше да направи ясно разграничение между Сирийската свободна армия и Фронта ал Носра, добави той.

Западните страни, които се въздържат да снабдяват с оръжия сирийските бунтовници от страх те да не попаднат в лоши ръце, също реагираха. Както съобщава американският печат, самият Барак Обама се разтревожил от "опасните връзки" на Ердоган с тези близки с "Ал Кайда" групировки. Изправена пред тези критики, Анкара бе принудена публично да се разграничи от сирийските си протежета и пристъпи към смяна на посоката. Турция никога не е разрешавала на групи, свързани с "Ал Кайда", да преминават границите й, обяви преди няколко дни Давутоглу.

Първият осезаем признак за обрата е изстреляният залп от снаряди от турската артилерия по позиции на джихадистите от Ислямската държава в Ирак и Леванта. Турция преоцени политиката си, за да не навреди на връзките със съюзниците си, но преди всичко поради опасения тя самата да не стане мишена на джихадистите, коментира Синан Юлген, директор на Центъра за икономически и външнополитически проучвания EDAM, като наблегна на неотдавнашните заплахи срещу нея от страна на Ислямската държава в Ирак и Леванта. Но за две години тези групировки имаха време да изградят собствени мрежи в Турция, добавя Юлген.

Въпросът според него е дали този завой не е закъснял.

#Турция #Реджеп Ердоган #Ливан #Барак Обама #Башар Асад #Сирия #Дамаск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »