Комисия разследва Първанов и Марин

Комисия разследва Първанов и Марин
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Създаването на комисия за разследването на скандалните помилвания, даването и отнемането на българско гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са поискали 60 депутати от ГЕРБ, РЗС и независими.

Това става ясно от официалното прессъобщение от партията на Яне Янев – РЗС.

„Скандалните разкрития за помилване на убийци, наркотрафиканти, изнасилвачи и други престъпници създаде предпоставка за пръв път в историята на новата демократична българска държава Парламентът да провери чрез анкетна комисия работата на президентската институция“, пише в изявлението.

България е парламентарна република и само Народното събрание е в състояние чрез анкетна комисия да проучи и установи принципите, нормативните основания, реда на действие и фактическите обстоятелства, при които президентът и вицепрезидентът са упражнявали правото на помилване, опрощаване и даване на гражданство, се казва още там.

„60 народни представители от РЗС, ГЕРБ и независими (при необходими 48 според правилника на парламента) са подкрепили с подписите си идеята за създаване на Временна парламентарна анкетна комисия за проучване дейността на президентската институция по упражняване правото на помилване, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за времето на двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин“, се посочва в прессъобщението.

„Прозрачността в действията на всички държавни институции е в основата на демокрацията и правовата държава. Убеден съм, че анкетната комисия ще приложи справедливо и коректно този фундаментален принцип“, се казва още в изявлението на Янев.

Скандалът около работата на президентската администрация във времето, в което тя бе оглавявана от Георги Първанов и Ангел Марин, започна в края на миналата седмица, когато списък с помилванията на вицепрезидента Ангел Марин стана обществено достояние.

От тях стана ясно, че Марин е помилвал предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления.

В „Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. – 2011 г.“, има и тотални парадокси като този, че указът за помилване е издаден, преди присъдата да влезе в сила.

От 2 г. пък в. „Сега“ съди същото това президентство, защото то отказва да даде имената на помилваните или поне на хората в комисията, които подготвят документите.

Ден след като бе публикуван списъкът, се оказа и че Ангел Марин може и да е бил незаконен вицепрезидент през втория си мандат и указите му да се озоват в съда.

Причината е, че липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г.

Вчера излезе определението на ВАС, с което от президента Росен Плевнелиев се изисква указът, с който Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство.

Това решение на ВАС означава, че Първанов е бил длъжен да издаде указ, с който да възложи пълномощията на Ангел Марин.

Председателят на Върховният административен съд (ВАС) Георги Колев вече каза, че ВАС смята да сезира Конституционния съд (КС) заради липсата на отделен указ.

Липсата на този указ вече роди първите скандали. Така заради него може руският мафиот Константин Циганов отново да си върне българското гражданство. То е отнето от Ангел Марин в началото на 2010 година.

Българските медицинските сестри, които дойдоха от Либия пак, бяха помилвани по същата схема, припомни проф. Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК.

Той обясни, че и помилването на медицинските сестри може да се окаже незаконно, ако се вземе законосъобразното решение.

#Георги Първанов #Ангел Марин #Президент на България #вицепрезидент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"