Задава ли се ново гръцко духовно робство?

Задава ли се ново гръцко духовно робство?
Вартоломей, църква, българи, война,
A A+ A++ A

Остри критики е отправил Вселенският патриарх Вартоломей към Българската църква. Обвиненията са в пасивност, безхарактерност, отсъствие на диалогичност на българските архиереи в междуцърковната деятелност. Колкото и да се опитваме да „търсим под вола теле”, няма как да не се съгласим, прав е!

Светиня му обаче е пожелал и да бъде демонтиран паметникът на екзарх Антим в Одрин. Добре де,…ама ЗАЩО? Дали пък основателната реакция на Негово Всесветейшество от по-горе, не е просто перфектна манипулативна маска за едно меко казано нахално искане…!? Той е поставил и въпроса реликвите, иззети от Българската армия по време на Първата световна война в Турция, да бъдат върнати в храмовете. А онова, което е иззето от българските храмове и от гърци, и от турци, и от сърби, и от румънци, да не говорим пък от руснаци, кой ще ни го върне…?!

Следва направо скандална, почти заповед от патриарх Вартоломей І, с искане, в градовете ни по Южното Черноморие веднъж месечно да се служи на гръцки език!

Добре, в тези територии наистина някога са живели гърци. Защо тогава не се служи на български език в Серес, Драма, Кавала, Аспровалта и о. Тасос, където и до днес живеят абсолютно чистокръвни българи…?!

#Вартоломей #българи #маска #църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници