Защо се провалиха републиканците

Защо се провалиха републиканците
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Дойче Веле

Изнудвачите в САЩ се провалиха: републиканците не постигнаха нито една от своите цели и още веднъж доказаха управленската си неспособност, твърди в коментара си Майкъл Найдж от английската редакция на ДВ.

В политиката рядко се случва победители и победени да бъдат идентифицирани толкова бързо, както в спора за американския бюджет и повишаването на дълговия праг. Победителите в случая са президентът Обама, демократите, американският народ и световната икономика.

С твърдата си позиция срещу опита за изнудване от страна на републиканците, Обама защити не само своя проект за здравна реформа. Той спаси (поне засега) и дееспособността на американската правителствена система. Ако републиканците бяха постигнали успех със своя колкото радикален, толкова и глупав опит за изнудване (държавен фалит или отмяна на здравната реформа!), цялата и без това почти нефункционираща администрация щеше да понесе непоправими щети. Освен това, ако Обама беше отстъпил пред републиканските хардлайнери, те щяха да получат зелена светлина и в бъдеще да взимат САЩ и световната икономика за заложници на радикалните си идеи.

Грешките на републиканците

Републиканците се провалиха. Не само защото заради причинената от тях парализа американската икономика загуби 20 милиарда долара. Те са виновни и за спада в доверието в ролята на САЩ като глобална икономическа сила. Голяма част от американските граждани са наясно с това.

Излиза, че гордата партия на Ейбрахам Линкълн и Роналд Рейгън се превърна във формация, която не се свени да изправи собствената си страна на ръба на пропастта, само и само за да отмени гласувана преди три години реформа. Става дума за здравната реформа на Обама, която бе обявена за конституционно съобразна дори от консервативния Върховен съд и то преди една година. Американските избиратели пък потвърдиха одобрението си за нея с преизбирането на Обама за президент.

Бейнър по стъпките на Гингрич?

Най-яркият символ за политическата некомпетентност на Републиканската партия е лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите - Джон Бeйнър. Той се остави да бъде въведен от едно радикално малцинство на Републиканската партия - около 40 от общо над 200 депутати - в една безсмислена конфронтация. Вместо да озапти фундаменталните и кресливи новаци в Конгреса като Тед Круз и Тим Хюлскамп, Бейнър се опита да прокара максималистичните им изисквания. И все пак: за да не влезе в историята като причинител на първия държавен фалит на САЩ, Бейнър отстъпи. И какво постигна? Вместо отмяна на здравната реформа, Бейнър и сие още веднъж показаха на мнозинството американци слабостите на Републиканската партия.

Нищо чудно всъщност Джон Бейнър да бъде сполетян от същата съдба като своя предшественик Нют Гингрич. През 1995/1996 Гингрич стана причината за блокада на администрацията. Година по-късно беше принуден да подаде оставка.

#Барак Обама #САЩ #Ейбрахам Линкълн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"