Да мислим отвъд методите на класическата дипломация, настоя Вигенин

Да мислим отвъд методите на класическата дипломация, настоя Вигенин
Вигенин открои и основните външнополитически приоритети на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дипломатическият институт се утвърди като средище, което предоставя на Министерство на външните работи не само богата палитра от квалификационни програми, но и се превърна в самостоятелен инструмент на нашата външна политика, заяви министър Кристиан Вигенин в словото си при откриването на регионалната конференция на тема „Предизвикателства пред съвременната дипломация”, организирана по повод на десетата годишнина на института.

Вигенин изтъкна, че един от възможните отговори на предизвикателствата пред нашата дипломация е способността да мислим отвъд методите на класическата дипломация.

Той открои и основните външнополитически приоритети на България, които включват запазване на приемствеността, пълноценно участие в ЕС, развитие на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморския регион, както и към поддържането на българските общности зад граница. Необходимо условие за осъществяването на тези цели е и гарантирането на сигурността, което постигаме чрез активното ни участие в НАТО, ОПСО и подкрепата на приобщаването на нашите съседи към така формираната евроатлантическа среда на сигурност.

Приветствие към участниците във форума изпрати българският президент Росен Плевнелиев.

В еднодневната конференция участват и бившият министър на външните работи Соломон Паси, бившите директори на института, негови възпитаници, чужди посланици, акредитирани у нас, директори и представители на дипломатически академии и институти от Югоизточна Европа, Черноморския регион и държави – членки на ЕС. Сред тях са Рон Тон – директор на Дипломатическата академия на Нидерландия „Клингендал” и Клаус Физингер – ръководител на отдел "Централна, Източна и Югоизточна Европа, Кавказ и Централна Азия“ във фондация "Ханс Зайдел“ – две институции, които са активни партньори на Дипломатическия институт от самото му създаване. Специален гост-лектор е Ян Петерсен, посланик на Норвегия в Австрия, министър на външните работи на Кралство Норвегия в периода 2001-2005 г.

#Министерство на външните работи #Кристиан Вигенин #Вигенин #Росен Плевнелиев #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"