Основни различия в политиката на Меркел и социалдемократите

Основни различия в политиката на Меркел и социалдемократите
Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел и лидерът на ХДС Ангела Меркел. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: АФП, Превод: БГНЕС

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) се споразумяха да започнат официално разговори за създаване на голяма коалиция между левицата и десницата. Но те трябва да преодолеят идеологически и политически различия, които ще тласнат и двете страни към пазарлъци и търсене на компромиси. Преговорите ще изправят Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и техните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) срещу ГСДП.

Франс прес посочва основните области на несъгласие между двете основни политически сили в Германия:

Инвестиции и финанси: дали да се увеличат данъците или не

ГСДП твърди, че за осигуряването на изключително необходимите инвестиции в инфраструктурата, образованието и социалната политика трябва да бъдат заделяни 80 милиарда евро (109 милиарда долара) на година. Тя смята, че те могат да дойдат от увеличаването на данъците за богатите.

Консерваторите обаче обещаха да се противопоставят на подобна мярка в момент на рекордно високи приходи от данъци и смятат, че има достатъчно пари в държавната хазна за финансиране на държавните разходи. Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел заяви, че увеличаването на данъците "не е цел сама по себе си", ако могат да бъдат намерени други решения. Освен това ХДС иска да въведе магистрални такси за чуждестранни автомобили. От ГСДП обаче не са съгласни с това.

Минимална надница

Централно обещание в предизборната кампания на ГСДП беше минимална надница от 8,50 евро (11,5 долара) на час в помощ на нарастващата армия от работещи бедни, наследство от тежките реформи на пазара на труда, осъществени от социалдемократите преди десет години.

Меркел твърди, че това ще струва работни места и отдава предпочитание на традиционните преговори между работодатели и профсъюзи, чрез които се приемат различни споразумения за надницата в отделните индустриални сектори и географски области. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер заяви, че може да приеме минимална надница в замяна на отказ от увеличаване на данъците. Компромис може да се постигне с принципно споразумение за минимална надница, чието равнище обаче да се определя от комитет на профсъюзите и работодателите.

Семейна и социална политика

ГСДП иска откриването на повече детски центрове в помощ на работещите семейства и отхвърля като остарели и сексистки държавните помощи за родители, които се грижат за децата си у дома. Тази програма заема централно място в политиката на ХСС, който иска да я запази. ГСДП иска също така еднакви данъци и права за осиновяване за еднополовите двойки и квота за жените в управителните органи на компаниите. Зеехофер даде да се разбере, че може да смекчи противопоставянето си на друго искане на ГСДП – разрешаването на двойно гражданство. Това би помогнало особено на децата на милиони турски и други имигранти, които сега трябва да решат, когато навършат пълнолетие, дали да вземат германско гражданство или гражданството на своите родители.

Европа, външна политика и енергетика

По външната политика и политиката спрямо еврозоната позициите на големите партии са значително по-близки и докато беше в опозиция ГСДП подкрепи всички основни политически решения на Меркел за справяне с дълговата и икономическа криза в еврозоната. Кандидатът на ГСДП за канцлер Пеер Щайнбрюк призова по време на предизборната кампания за по-голяма солидарност с изпадналите в криза страни, където младежката безработица нарасна рязко, и си спомни, че след Втората световна война Германия е получила помощ и опростяване на дълг от бившите си врагове.

Но по конкретни мерки партиите са съгласни да продължат подкрепата за ударените от рецесията страни в замяна на икономически реформи и за постигане на съгласие за трети спасителен план за Гърция. По амбициозната програма на Германия за преход от ядрена енергия към възобновяеми енергийни източници като ветрена и слънчева енергия двете страни са съгласни, че субсидиите за чиста енергия трябва да бъдат намалени, за да се понижат сметките за ток на потребителите. Те не са изразили ясна позиция по отделни детайли и не е известно дали вратата е отворена за компромис.

#Ангела Меркел #Зигмар Габриел #ГСДП #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"