ГЕРБ: Ще отстояваме мораториума за шистовия газ

ГЕРБ: Ще отстояваме мораториума за шистовия газ
Николов цитира премиера Бойко Борисов, който казал по този повод, че „за жалост няма политическа класа в България”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските граждани имат страхове и притеснения във връзка с метода „хидравлично разбиване“ при проучването и добива на шистов газ и затова ГЕРБ твърдо стои зад решението забраната за този метод да остане.

Това заяви в четвъртък зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по повод предложението на съпредседателя на „Синята коалиция“ Иван Костов мораториумът за шистовия газ да бъде отменен, съобщи БГНЕС.

Николов изрази учудване от позицията на сините депутати, които днес внесоха проект за решение за отмяна на мораториума върху метода „хидравлично разбиване“ при проучването за шистов газ.

„Получава се странно, защото досега обикновено ДСБ действаха с БСП и в един момент има разделяне на мненията, защото, когато трябва да се напада правителството, те обикновено имат едно и също мнение“, коментира той.

„ПГ на ГЕРБ е избрана от българския народ и защитавайки интересите му, при условие че има страхове за нанасяне на вреди върху околната среда, ние категорично няма да премахнем мораториума върху шистовия газ до момента, докато българското общество не постигне съгласие, че това е безвреден метод“, уточни Николов.

По думите му тук е ролята на учените и на експертите да убедят всички, че този метод, или който и да било друг, е безвреден за проучване и добив на шистов газ.

„Само в този случай ГЕРБ може да преосмисли решението си - едно изявление на ДСБ категорично няма да направи това“, посочи Николов и изрази съжаление от люшкането на политическите сили и страсти.

Николов цитира премиера Бойко Борисов, който казал по този повод, че „за жалост няма политическа класа в България“.

„Всеки използва всеки един случай политически да нападне правителството на ГЕРБ. Когато вече приехме мораториума, в един момент започнаха обратни атаки – защо сме го приели“, отбеляза той.

„Направихме това именно защото българските граждани имат страхове и притеснения във връзка с този метод, затова е забранен и категорично ще отстояваме решението за забраната да остане“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

#Валентин Николов #зам.-председател на ПГ на ГЕРБ #ГЕРБ #шистов газ #Синята коалиция #Иван Костов #ДСБ #БСП #мораториум #хидравлично разбиване #България #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"