215562 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.83491| EUR 1.95583| GBP 2.30687|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Законът за публично-частното партньорство бил дело на „асистентка на Хари Потър“

2 февруари 2012, четвъртък / 13:52; Коментари: 0
Send to Kindle
Законът за публично-частното партньорство бил дело на „асистентка на Хари Потър“
Снимка: БГНЕС

Независимият депутат Георги Терзийски оприличи Закона за публично-частното партньорство (ПЧП) като дело на „асистентка на Хари Потър“.

„Имам чувството, че този закон е правен от асистентка на Хари Потър“, заяви независимият депутат Георги Терзийски, цитиран от Агенция „Фокус“.

Законът, по думите му, е „вещерски бъркоч“. Според Терзийски асистентката на Хари Потър взела щипка от закона за концесии и щипка от закона за обществените поръчки и направила Закон за публично-частното партньорство.

С гласовете на 75 народни представители беше приет на първо четене Законът за публично-частното партньорство. Против се обявиха 19 депутати, а 17 се въздържаха.

От БСП бяха по-меки в критиките си. Според Петър Мутафчиев от „Коалиция за България“ законът е „една мешавица“.

И преди, когато сме говорили за закон за публично-частното партньорство, целта е била да се запълни празнина, но става една мешавица, от която започват съмнения, че се прави в много по-облекчен режим, за да се достигне до общинска и държавна собственост“, подчерта Мутафчиев.

Съпредседателят на ПГ на „Синята коалицияМартин Димитров заяви от парламентарната трибуна, че групата ще подкрепи законопроекта с изключение на един текст от преходните разпоредби.

„Законопроектът трябва да получи огромната подкрепа на Народното събрание“, допълни той, цитиран от Агенция „Фокус“.

Мартин Димитров заяви, че в този законопроект има достойнства и крайно време е в България вносителите да започнат да защитават идеите си - в случая Министерството на финансите.

Огнян Стоичков от „Атака" посочи, че при непредвидени обстоятелства се допуска изменение на договор за строителство.

„Въвеждаме неясна терминология, по силата на която ще изменяме договора“, подчерта той.

Павел Шопов от „Атака“ заяви, че законът има достойнства за тези, които чакат поредната порция държавни активи, за да ги обогатят.

„Не мога да си представя комисиите да са констатирали толкова много недостатъци в един закон и въпреки всичко да изказват положително становище и да предлагат той да мине“, допълни Шопов.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че хипотезите, които пораждат много дебати, въобще не се съдържат в законопроекта.

Мартин Димитров от „Синята коалиция“ уточни, че не е въведен текст, който е много важен.

„Това е пример за лошо и неправилно прилагане на европейска директива. Винаги, колеги, четете текстовете в оригинал, защото преводачът ги превежда в свой интерес. Иначе се получават съвсем различни неща и лобизъм и добрата идея на българския парламент ще бъде изопачена“, посъветва Димитров.

В заключение, Аспарух Стаменов от ГЕРБ заяви, че „няма как страната да се превърне в първокласна икономика с третокласна инфраструктура“.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: