„Стандард енд Пуърс“ видя края на рецесията в еврозоната

„Стандард енд Пуърс“ видя края на рецесията в еврозоната
Еврозоната трябва постепенно да излезе от „леката си рецесия“ през втората половина на 2012 г. и да се върне към слаб растеж през 2013 г., се твърди в доклад на агенцията. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ предвижда, че тази година еврозоната ще излезе от рецесия.

Еврозоната трябва постепенно да излезе от „леката си рецесия“ през втората половина на 2012 г. и да се върне към слаб растеж през 2013 г., показва доклад на рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“, предаде БГНЕС.

Според агенцията БВП на еврозоната през 2012 г. ще регистрира нулев растеж, а през 2013 г. ще е 1%.

„Големите държави вероятно ще открият пътя за връщане към растеж, докато другите държави членки ще регистрират различно представяне“, заяви Жан-Мишел Си, икономист от „Стандард енд Пуърс“, цитиран в комюникето.

Рейтинговата агенция предвижда, че вероятността от развитие на този сценарий е 60% спрямо 40% за алтернативния сценарий на втора рецесия, който би имал „особено негативни последици в страни като Испания, Португалия и Италия“.

Според „Стандард енд Пуърс“ три основни фактора ще определят сериозността на настоящия спад - търсенето на бурно развиващите се пазари, реакцията на потребителите към несигурността (повишаването на безработицата и дълговата криза) и способността на европейските правителства и на Европейската централна банка да върнат доверието на инвеститорите.

#рейтингова агенция #доклад #рецесия #еврозоната #еврозона #„Стандард енд Пуърс“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"