България с полски ентусиазъм за шистовия газ

България с полски ентусиазъм за шистовия газ
Министърът на икономиката Трайчо Трайков по време на срещата на ЦЕИ в Белград. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Полша имат единна позиция по отношение на проучването и добива на шистов газ, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма след среща между икономическите министри на двете страни.

Министър Трайчо Трайков и полският му колега Валдемар Павлак разговаряха по време на годишната среща на Централноевропейската инициатива в Белград в събота.

„Полша е водеща страна в Европа по отношение на разработването на залежи на алтернативното гориво. За България шистовият газ е евентуална възможност за диверсифициране на енергийните доставки“, заявяват от Министерството на икономиката.

Съобщението на икономическото министерство буди редица въпроси, тьй като за разлика от Полша, чийто премиер Доналд Туск през септември 2011 г. обяви, че странaта му ще започне да добива шистов газ през 2014 г., в България, поне формално, все още не е взето окончателно решение за добив на шистов газ.

В Полша ентусиазмът от възможностите за добив на шистов газ се подхранва и от потенциалната възможност да се осигури по-голяма енергийна независимост от вноса на енергоизточници от Русия.

Няколко български граждански движения се надигнаха с протести по екологични съображения срещу решението на кабинета „Борисов“ да даде концесия за проучване за залежи за шистов газ в района на гр. Нови пазар на американската корпорация „Шеврон“, която даде цена от 30 млн. долара за концесията.

От МИЕТ допълват, че министрите Трайков и Павлак са обсъдили развитието на топлоенергетиката в рамките на Европейския съюз, нивото на технологиите и възможностите за модернизация и рехабилитация на топлоенергийни централи, изграждане на нови мощности и доставка на оборудване за тях.

#Нови пазар #Шеврон #природен газ #Министерство на икономиката #министър на икономиката #Полша #Трайчо Трайков #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"