С колко процента алкохолът скъсява живота

С колко процента алкохолът скъсява живота
A A+ A++ A

Според последната статистика България се нарежда едва на 30-о място по консумацията си на алкохол на глава от населението. На човек се падат по 12 литра твърд алкохол за година. Тази статистика звучи много успокоително, ако не беше направена на база продажби в търговската мрежа. По нашите географски ширини домашното производство на спиртни напитки все още има огромен дял и вероятно би променило значително цифрите в статистиката, ако беше включено в нея.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) смъртността, свързана с алкохолна консумация, в развитите страни довежда до 10,3% скъсяване на живота, което заема второ място след тютюнопушенето (11,7%). В 70% от случаите на заболявания на черния дроб се открива пряка връзка с алкохолната консумация. След смъртността от чернодробни заболявания, 80% се предизвикват от прекомерна алкохолна консумация.

Лекарите предупреждават, че алкохолът се превръща в един от най-сериозните фактори на понижено качество на живот, намалена работоспособност и по-кратка продължителност на живота. Ако не се вземат мерки, се очаква да се превърне във все по-застрашаващ социален фактор.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"