Задръжте дъха си, ако ходите в България

Задръжте дъха си, ако ходите в България
Перник е градът с най-мръсен въздух в ЕС. Снимка: www.ipernik.com
A A+ A++ A

Автор: Ню Йорк Таймс, Превод: 24 часа

Задръжте дъха си, ако ходите в България. Въздухът в малката черноморска страна е най-наситен с главните замърсяващи частици в сравнение с която и да е друга страна в Европа. Европейската агенция за околната среда направила измервания в 38 европейски държави между 2002 и 2011 г., макар че не всички обхванати са предоставили пълен набор от данни.

В България са измерени най-високите концентрации на двете основни разновидности на атмосферни замърсяващи частици от комини, ауспуси и други източници. Те могат да причинят различни здравословни проблеми - от астма до рак. Тези частици са известни под названието РМ2.5. Освен това България е с най-високите концентрации на въглероден моноксид и серен диоксид, сочат данните.

От десетте най-замърсени по този показател градове в ЕС четири са български, а шест - полски. Начело в класацията е Перник, следван от Пловдив, Краков, Плевен и Добрич. Замърсяването в българската столица София е очевидно за всеки, който е прекарал известно време там, пише още изданието.

"Когато сте облечен с чиста бяла риза и се разходите за няколко часа в София, след като се върнете, можете да видите, че по яката й отпред има жълто-сив оттенък", казва 25-годишният студент по икономика Алекс Меламед, който живее в града. Той правел експеримент - разхождал се из София и не пипал нищо, а когато се приберял и си миел ръцете, водата била мръсна. В класацията за най-замърсен с опасни частици въздух България е следвана от Полша. При озоновото замърсяване пък водят градове в Северна Италия.

"Ню Йорк таймс" цитира Ханс Брюнинкс, изпълнителния директор на Европейската агенция за околна среда. Според него голяма част от населението на Европа не живее в здравословна околна среда. "За да се върне на пътя на устойчивото развитие, Европа ще трябва да изработи амбициозен план, надхвърлящ настоящото законодателство", смята той. Американският вестник разказва също, че България се индустриализирала по времето на комунизма между 1944 и 1989 г., но не е обърнато достатъчно внимание на проблемите на околната среда.

Сред причините за рисковете са нарасналото потребление на дърва за домашно отопление в България и съседните й страни. Там хората прибягват до тях заради високите цени на парното. Еврокомисията обмисля да затегне правилата за замърсяването на въздуха, но ЕС дори не достига съществуващите сега стандарти. Европа е направила много срещу замърсяването на въздуха през последните десетилетия и нивата на много замърсяващи вещества са паднали.

#Перник #България #ЕС #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »