Константинов: Здравеопазването ни е прилично

Константинов: Здравеопазването ни е прилично
„За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично“, каза Константинов. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

За парите, отделени за здравеопазване, здравните услуги, които получават българите, са „прилични“, смята министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

„За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично“, каза пред bTV Константинов в коментар относно проучване, според което българите се чувстват по-зле лекувани дори от албанците.

Той уточни, че в ЕС България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението. По думите му, за да се промени тази зависимост, трябва да се увеличат здравната вноска или данъците. Вариант е и пари да бъдат извадени от друг сектор.

„Хората са недоволни, защото влагат собствените си пари и в един момент се питат защо системата не дава едно или друго. Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко. Това генерира допълнително недоволство. Хората не си дават сметка какво може да се получи с парите, които внасят“, каза още Константинов.

По повод съществуването на Здравната каса в този й вид, министърът заяви, че на сегашен етап – в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива.

Константинов отбеляза, че има някои реалистични предложения как да се запази стабилността на системата.

На въпрос има ли объркване в обясненията именно на новите инициативи, които предлага Константинов, тъй като те са често бламирани от мнозинството, той отговори отрицателно.

Министърът обясни, че законопроектът за лечебните заведения не е минал в здравната комисия заради отсъствието на двама депутати от ГЕРБ, които били болни.

Вчера същият текст дори бил подкрепен и от опозицията в икономическата комисия. Министърът изрази надеждата, че ще мине и в пленарна зала.

Като важни неща в него той маркира здравната карта и разпределението на болниците:

„Ако нямаме държавна политика в това отношение, всичко ще бъде концентрирано в София или Варна например. Ще се получи да няма никакви болници в периферията и хората да остават без лечение. Искаме да запазим едно национално ниво на здравеопазване“.

Константинов каза още, че равнопоставеност в болниците няма, защото държавните са подпомагани от бюджета, а частните разчитат единствено на себе си.

Министърът отбеляза, че тази година парите за здравеопазване са малко повече, което би трябвало да гарантира и малко по-добро качество:

„Направихме някои инвестиции – ще бъдат закупени техники в различни точки на държавата. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкологията, за реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването.“

Константинов коментира и идеята за връщане на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка като „глупава разпоредба“.

Той обясни, че е ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа.

По думите му обаче това е пример за прозрачност – хората да бъдат запознати с идеите и дадат мнението си по тях.

#Стефан Константинов #Константинов #министър на здравеопазването #болници #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »