Според Орешарски, формите на обучение у нас са остарели

Според Орешарски, формите на обучение у нас са остарели
Формите на обучение в България са безкрайно остарели и нямат нищо общо с потребностите на бизнеса, каза Пламен Орешарски. Снимка: www.pernik1.com
A A+ A++ A

„Формите на обучение в България са безкрайно остарели и нямат нищо общо с потребностите на бизнеса“, каза Пламен Орешарски. Той съобщи, че в следващите 3 г. 100 млн. лв. от ЕС ще бъдат инвестирани за намаляване на младежката безработица, предаде profit.bg.

Стана ясно, че бизнесът ще получи стимули да наема и да обучава излизащите от образователната система. Премиерът беше категоричен, че правителството поставя акцент върху образованието още в бюджета за следващата година. По дуемите му, 20-годишните опити за реформи в сектора са неуспешни.

„Нашите студенти и ученици знаят добре античната история и устройството на Вселената, но се затрудняват да анализират временните процеси и изпитват страх пред новите технологии. Те добре рецитират, но трудно решават практически казуси.

Най-често постиганият ефект беше появата на нови учебници и учебни помагала със спорни сравнителни преимущества спрямо старите“, посочи Орешарски и добави, че ще се търси начин за възраждане на професионалното образование.

Министърът на образованието професор Анелия Клисарова отчете, че от 2001-ва година досега професионалните гимназии са намалели с 60, а учениците, избрали професия през тази година, са с 25% по-малко, отколкото през миналата.

#Пламен Орешарски #Анелия Клисарова #образование #процеси #учебници #професия #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници