Бизнесът ще дава стипендии в професионалните гимназии

Бизнесът ще дава стипендии в професионалните гимназии
Клисарова уточни, че до Нова година промените в закона за професионалното образование ще влязат в Народното събрание, в комисията по образование. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бизнесът ще осигури стипендии на ученици от професионалните гимназии, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова, цитирана от БГНЕС.

Клисарова участва в дискусионния форум в Министерски съвет  "Професионалното образование и обучение- приоритет за България".

"Необходимостта от специалисти не е гарантирано само от висшето образование. Трябва още от утре да започнем с първите стъпки, със създаване на работна група с представители на работодателите и на специалисти от образованието за решаване на проблемите в професионалното обучение - у нас се търсят фрезисти, шлосери, заварчици, асансьорни техници и др.", коментира Клисарова.

Тя уточни, че до Нова година промените в закона за професионалното образование ще влязат в Народното събрание, в комисията по образование.

"И след като направим тези промени ще коригираме и свързаните с тях други закони. Не мисля, че е реално преди следващата учебна година да започнем сериозното професионално обучение. Тук е много важна ролята на бизнеса, в преговори сме с тях. Те ще трябва да осигурят работните места, наставниците, както и финансиране и заедно с него ще създадем един договор между публичното, държавното и частния сектор, за да е устойчива системата", подчерта министърът.

Според нея, пилотни проекти може да има за този къс период от време, но трябва цялостна законова промяна.

#Анелия Клисарова #Клисарова #Министерски съвет #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници