Готвят законопроект за проблема с бързите кредити

Готвят законопроект за проблема с бързите кредити
Проблемът с бързите кредити ще бъде разрешен до края на октомври, обеща Йордан Цонев. Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

„Подготвяме изменения в закона относно потребителските кредити и кредитните институции. До края на октомври ще бъде внесен законопроект, който да реши проблемите с тях".

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев. Неговият коментар идва във връзка със зачестилите случаи с клиенти на „Профи Кредит", ощетени от дребния шрифт в договорите за бърз заем и други нарушения. Според депутата от управляващото мнозинство въпросът трябва да бъде решен още преди приемането на Бюджет 2014.

Работи се и по регулацията на отношенията между банките и кредитополучателите. Там са готвят два законопроекта, посочи още Цонев.

Той уточни, че бързите кредити се отпускат от небанкови финансови институции, а не от банките. По думите му броят им в страната се е увеличил трикратно и те са вече 157. Много от тях дават кредити за малки суми, които не попадат в рамките на Закона за потребителските кредити, посочи още народният представител от ДПС.

Управляващите ще мислят за въвеждане на лицензионен режим, за да подлежат тези фирми на контрол от БНБ. Мисли се и за въвеждане на таван на лихвата върху отпусканите кредити.

#Йордан Цонев #кредити #БНБ #ДПС #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"