Меркел: Китай трябва притисне Иран

Меркел: Китай трябва притисне Иран
Меркел отбеляза също, че Пекин „може да даде своя принос за разрешаване на дълговата криза в Европа“. Снимка: globaltimes.cn
A A+ A++ A

При посещението си в Пекин германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Китай трябва да окаже натиск върху Иран да се откаже от ядрената си програма.

„Китай трябва да използва влиянието си и да накара Иран да разбере, че светът няма да приеме още една ядрена сила. Съветът за сигурност на ООН също трябва да реагира, като приеме нова резолюция срещу Иран“, заяви Меркел в своя реч в Китайската академия на науките, предаде БГНЕС.

Въпросът ще бъде дискутиран подробно по време на разговорите й с президента Ху Дзинтао и премиера Вен Жибао.

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Китай на тридневно официално посещение.

10% от петролния внос на Китай идва тъкмо от Иран. Как Меркел смята да убеди Пекин да се откаже от иранските нефтени доставки? Политическите наблюдатели са скептични по този въпрос.

По време на разговорите си с китайските ръководители Меркел смята да засегне и проблема с интелектуалната собственост.

„Китай трябва да подобри защитата на авторските права“, отбеляза тя. Канцлерът коментира и ситуацията в еврозоната, ударена от дълговата криза.

„Еврото направи Европа по-силна“, подчерта тя – думи, предназначени да успокоят Китай, че кризата в еврозоната е под контрол.

Меркел отбеляза също, че Пекин „може да даде своя принос за разрешаване на дълговата криза в Европа“, но без да уточнява детайли като „колко“ и „кога“.

По време на посещението си Меркел ще има и срещи с представители на китайскиs бизнес, на които нейна основна цел отново ще бъде да засили доверието им в Европа.

#Ангела Меркел #германски канцлер #Китай #Пекин #Иран #петрол #ядрена програма #Ху Дзинтао #президент #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"