Одобриха спорен законопроект за отнемане на незаконно имущество

Одобриха спорен законопроект за отнемане на незаконно имущество
БСП разкритикува новия законопроект на ГЕРБ за отнемане на незаконно имущество. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Само след образуване на наказателно производство и влизане в сила на присъда държавата ще има право да налага запор върху имущество, според предложения от управляващата партия ГЕРБ нов законопроект.

Законопроектът за отнемане на незаконно имущество, предложен от ГЕРБ, беше приет на първо четене във вътрешната комисия в парламента, предаде БГНЕС.

На практика процедурата по налагане на запор ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления.

Сред тях са тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци.

Реално, ако обвинението е налице, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще може да започне проверка на това как е придобито имуществото. Ако от проверката се съберат достатъчно данни, че несъответствието между нетния доход и имуществото на физическо лице или на юридическо лице е в размер на над 250 000 лв. за целия проверяван период от 10 години, то комисията може да внесе в съда искане за обезпечение. Тогава съдът може да наложи няколко различни обезпечителни мерки, сред които възбрана върху недвижим имот, запор на движими вещи, вземания, ценни книжа и дялове от търговско дружество.

По време на дебатите в комисията Боряна Жилова, директор на дирекция „Продажби“ в НАП, коментира, че към момента държавата трупа пасиви от някои видове конфискации и трябва да се помисли за подобряване на практиката особено когато става дума за имоти с направена вече ипотека или акции в търговски дружества.

„Когато се отнеме имущество, което вече е ипотекирано, държавата придобива пасив, с който не може да се разпореди и трябва да стопанисва имущество, което реално банката кредитор може да придобие. Ние наистина не получаваме реално нищо и това струва много на държавата“, коментира тя.

Подобна е ситуацията и с отнемането на дялове от търговски дружества и с имотите, които са били притежавани от лица с изключително лоша репутация. Подобен е случаят с един от имотите на Митьо Очите, който НАП нееднократно се опитваше да продаде, но никой не се явяваше на обявения търг. Затова вероятно ще се прецизират някои текстове в така приетия законопроект, за да може да се измисли механизъм как държавата би могла да спечели от така придобитите имоти.

„Прокуратурата и сега може да иска конфискация. Крайно време е да се поиска справка за тия 20 години колко пъти и по колко дела, когато се предвижда санкция „отнемане на имущество“, тя е поискана от прокуратурата и тогава да поставим въпроса защо прокуратурата не се е възползвала от това право“, заяви депутатът от левицата Михаил Миков при обсъждането на новия законопроект.

„Притеснява ме начинът на приложението на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, конфликтът му с Наказателния кодекс, конфликтът му с другите закони, по които има предвидени отнемания. Най-много ме притеснява бездействието на прокуратурата и съда, който не налага санкциите конфискации при извършени престъпления, та трябва да създаваме някаква друга машина“, каза още червеният депутат.

Според него една голяма част от депутатите ще приемат този законопроект по чисто популистки причини и във връзка с предстоящия доклад на ЕК.

„Този закон ще даде възможности за натиск, за злоупотреба с права, за играчи, които ще се откупят“, коментира още Миков. Той е убеден, че ако бъде приет,този закон няма да е толкова страшен за физическите, колкото за юридическите лица и ще може да бъде употребен за прочистване на икономически неудобни субекти.

„До момента има закон. В него могат да се направят някои корекции за трансформираното имущество, може да се позасили капацитетът, да се видят, след като толкова години се прилага, кои са допирните точки, къде има други механизми. Митниците могат да конфискуват и отнемат, прокуратурата чрез съда може да поиска – всичко това са механизми, които съществуват и има достатъчно агенции, администрации, власти, които да го правят", убеден е той.

„Смешно е да проучваме при терориста разликите между доходите и имуществото. Осъдете го и му конфискувайте имуществото, няма нужда да проучвате доходите му и да се чудите с какво да осмислите живота си“, призова Миков.

#Закон за отнемане на незаконно имущество #ГЕРБ #БСП #Михаил Миков #Митьо Очите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"