Европарламентът може да отхвърли ACTA, каза депутат Морейра

Европарламентът може да отхвърли ACTA, каза депутат Морейра
Снимка: ЕП
A A+ A++ A

Европейският парламент не може да промени текста на споразумението ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането), но може да го одобри или отхвърли, или да използва други възможности.

Това обяснява португалският евродепутат Витал Морейра, председател на Комисията по международна търговия, в интервю, публикувано на страницата на ЕП.

След като миналата седмица представители на 22 страни – членки на ЕС, подписаха Търговското споразумение за борба с фалшифицирането, известно като АСТА, общественият интерес се насочи към ролята на Европейския парламент по приемането му.

АСТА е споразумение, което цели да съгласува средствата и механизмите за защитата на правата на интелектуална собственост - това са авторските права, патентите, географските означения, търговските марки, промишленият дизайн, уточнява Морейра.

Евродепутатът посочва, че АСТА не предвижда промяна на обхвата на правата на интелектуална собственост, а само актуализира средствата и механизмите за тяхната защита.

„Това е и целта на съществуващата директива на ЕС, която предвижда минимален комплект от мерки за защита. АСТА е многостранно споразумение с участието на някои развити икономики като ЕС, САЩ и Япония, но също и на по-слабо развити икономики като Мексико и Мароко“, казва Морейра.

„То не променя съдържанието на понятието „интелектуална собственост“ - всичко, което е било позволено, остава позволено; всичко, което е било забранено, остава забранено. Споразумението се опитва да бъде по-ефикасно, когато става въпрос за нарушения на правата на интелектуална собственост“, допълва той.

По думите му чувствителните въпроси засягат една малка част от споразумението, онази, която се занимава с авторските права в Интернет, свалянето на музика, литература, театрални и музикални спектакли, както и на другите видове произведения, защитени с авторски права.

„Лично за мен голяма част от споровете са за неща, които всъщност не се разглеждат в АСТА. Например свалянето за лична употреба не е било и не е забранено; това, което е забранено, е нарушаването на авторските права с търговска цел“, посочва Морейра.

Според евродепутата Европейският парламент не може да промени текста на споразумението, той може само да каже „да“ или „не“.

„Това е всъщност практиката във всички демократични страни“, отбелязва той, като допълва, че парламентът може да реши да задържи даването на съгласие, тъй като няма крайни срокове за одобряване на международни споразумения.

„Тъй като това споразумение повдига правни въпроси, Парламентът може да поиска от Съда на ЕС да се произнесе по съвместимостта му с правото на ЕС“, казва още Морейра.

Той обясни, че ако Европарламентът каже „да“ на споразумението, Съветът има право да го финализира и да го направи обвързващо в отношенията между ЕС и другите страни по него, а също така то става част от правната рамка на ЕС.

„Ако кажем „не“, процедурата приключва и споразумението е мъртво. То може да бъде предоговорено, но с този текст е приключено. За ново споразумение ще е нужно да се започне нова процедура, от предложение на Комисията за даване на мандат от Съвета за преговори, самите преговори, подписване и т.н.“, уточни Витал Морейра.

Той припомни, че в миналото Европейският парламент отказа да одобри две споразумения: споразумението за SWIFT и споразумението за рибните ресурси с Мароко.

Морейра съобщи, че на 1 март Комисията по международна търговия организира семинар по темата, участието в който не е ограничено само до институции, всеки един може да вземе участие.

„Някои от политическите групи, включително онези, които са против АСТА, насърчават дебата по въпроса на своите интернет страници. Гражданите вече започнаха да засипват депутатите със стотици, ако не и хиляди имейли“, посочва евродепутатът.

„Всички повдигнати въпроси около споразумението ще бъдат обсъдени не само в Комисията по международна търговия, но и в пленарна зала. Парламентът не може да бъде обвинен в липса на откритост, прозрачност и демократичност в работата си по този въпрос“, каза още Витал Морейра.

#ACTA #ЕП #ЕС #Европейски парламент #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »