От войната в Сирия най-много печелят трафикантите на хора

От войната в Сирия най-много печелят трафикантите на хора
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трафикантът Абу Хюсеин смята, че е извел 1000 сирийци от страната към Персийския залив, Европа и други части на света в последната една година. Хората отиват при него, защото са отчаяни, "а не защото ме обичат", шегува се той, пише британският вестник "Файненшъл Таймс".

Сирийските бежанци в Близкия Изток прибягват до трафиканти на хора като Абу Хюсеин, това не е истинското му име, за да достигнат по-стабилни региони, тъй като икономическите възможности и сигурността в техния регион се влошават.

Условията за близо един милион бежанци, намерили убежище в Ливан, стават все по-трудни, тъй като достъпните от финансова гледна точка жилища се изчерпват, работата намалява, а напрежението с местното население се увеличава. Много сирийци живеят в изоставени сгради и гаражи.

"Хората казват: "Не се чувствам в безопасност тук, не мога да намеря училища, не мога да намеря работа", казва Лама Факих, представител на неправителствената организация Хюман Райтс Уоч.

"Те смятат, че не могат да изградят сами живота си тук, те искат да продължат с живота си, а за много хора това означава опит да достигнат до Европа".

Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщава, че броят на сирийските бежанци, които влизат в Европа е нараснал, като близо 22 000 души са пристигнали в първите девет месеца на тази година, повече отколкото през цялата 2012 г. Над 4600 сирийци пристигнали в Италия по море в първите девет месеца на 2013 г., повечето от които дошли през август, след като отплавали от Египет, допълва комисариатът.

Бежанците в Египет се натъкнали на враждебност след отстраняването на Мохамед Морси като президент през лятото. Около 500 000 сирийски бежанци в Турция също се опитват да напуснат страната, тъй като са станали непопулярни сред местното население, което ги обвинява за повишаването на насилието в граничните области.

Сириец, който живее в турски град близо до границата, смята, че семейството му вече не е в безопасност, след като антисирийските настроения се засилиха след кървав бомбен атентат. Мъжът, пожелал да остане анонимен, платил на трафикант 1000 долара, за да преведе семейството му през гора по турско-българската граница. Те били заловени от българските гранични стражи, но в крайна сметка получили разрешение да влязат в страната и властите разглеждат молбата му за убежище. Мъжът казва, че нещата са сложни, защото "много хора от други страни претендират, че са от Сирия", за да получат убежище.

Ева Кос от Хюман Райтс Уоч Европа казва, че броят на сирийците, които влизат в България, е нараснал, откакто Гърция издигна преграда по границата си с Турция през декември миналата година.

Граничната агенция на ЕС Фронтекс потвърждава, че неофициалните пресичания на турско-българската граница от сирийци са нараснали след задействането на мерките за сигурност от Гърция, като през първото тримесечие на тази година са заловени 279 души, опитващи да пресекат границата. България е получила около 3000 молби за убежище тази година, около три пъти повече спрямо средното за година, съобщи Европейският съвет за бежанците и изгнаниците. Сирийски бежанци пристигат и на гръцки и италиански острови и в Кипър, допълва Кос.

Абу Хюсеин, който от години помага на ливанци да започнат нов живот в страни със стриктни изисквания за издаване на визи, казва, че е открил нов пазар в лицето на отчаяните сирийци след началото на бунта в страната им преди повече от две години.

Той обяснява, че има много начини за извеждането на хора от страната. Той често преправя паспорти, купени от близките на починали хора, които клиентите му използват, за да летят от Бейрут към друго летище и от там – към избраната от тях дестинация. Фалшиви визи могат да се купят в долината Бекаа в Ливан, където не важат никакви закони, на цена от 3500 долара, казва Хюсеин.

Той има бизнес отношения и с капитаните на някои кораби, акостиращи на ливанския бряг, които му позволяват да превозва незаконно хора в чужбина. Семейство, което иска да напусне, се нуждае от около 25 000 долара и може да се наложи да бъде включено в списък на чакащи, казва той. Хюсеин предпочита да ги превозва на групи от десет души, за да пести.

"Мога да ви вкарам във всяка страна, стига да имате пари", хвали се той.

Превод: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »