Валери Петров получи Гражданската награда на ЕП

Валери Петров получи Гражданската награда на ЕП
Известният български преводач, поет, сценарист и драматург Валери Петров беше удостоен с приза Гражданска награда на Европейския парламент.Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

Известният български преводач, поет, сценарист и драматург Валери Петров беше удостоен с приза Гражданска награда на Европейския парламент. Евродепутатът Евгени Кирилов връчи наградата на акад. Валери Петров, която беше приета от неговата внучка - Ана Хаджимишева.

„Бих искала да споделя с вас думите на моя дядо - „Драги приятели, разбира се, първо изразявам благодарността си към тези, които са ме сметнали за това високо звание, както и към тези, които са одобрили това предложение. Простете ми за това, че не мога да изкажа тези думи лично, възпрепятстван от болестите на старостта. Новината за номинирането ми ме зарадва естествено, макар да смятам, че има не малко български граждани, които с право биха носили званието Гражданин на Европа. Колкото до мен, аз смятам наистина, че се чувствам европейски гражданин, навярно нещо съм направил в тази посока", заяви от името на дядо си Ана Хаджимишева, която прие неговата награда, цитирана от "Дарик".

Освен академик Валери Петров престижният приз получи и д-р Милен Врабевски, музикант и общественик.

Наградата за европейски гражданин се присъжда от 2008 година на личности и организации, допринесли за по-доброто разбиране и интеграцията между жителите на държавите от Европейския съюз и за улесняване на трансграничното сътрудничество в Съюза.

Тази година почетния медал на Наградата ще получат 43-ма лауреати от 21 страни-членки на ЕС.

 

 

 

 

#Валери Петров #Европейския парламент #Милен Врабевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници