Ислямисти избили 190 цивилни в Сирия през август

Ислямисти избили 190 цивилни в Сирия през август
От ХРУ са провели разследване за масовото убийство на място и са разговаряли с над 35 души, сред които преживели касапницата цивилни и бойци от двете воюващи страни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийски бунтовници са избили 190 цивилни жители и похитили други 200 по време на офанзивата си около гр. Латакия през август, съобщава „Хюмън райтс уоч“.

Предимно са били атакувани села с алевитско население – ислямското течение, към което принадлежи и президентът Башар Асад, предава БГНЕС.

Базираната в Ню Йорк организация твърди, че има сериозни основания да твърди, че противниците на режима са извършили престъпления срещу човечеството.

Сирийската опозиция се състои от множество въоръжени групировки, като според оценка на "Джейнс дифенс", от средата на септември става въпрос за около 1000 групировки, в чиито редове има около 100 хил. въоръжени лица.

Повече от 10% от тях воюват под знамето на формирования, свързани с Ал Каида, а други между 30 хил. и 35 хил. души са радикални ислямисти, които в голяма степен изповядват същите възгледи, като джихадистите, но са фокусирали битката си само в Сирия, а не и в световен мащаб.

От ХРУ са провели разследване за масовото убийство на място и са разговаряли с над 35 души, сред които преживели касапницата цивилни и бойци от двете воюващи страни.

В своя доклад от 105 страници, правозащитниците описват как на 4 август бунтовниците са превзели позиции на правителствените войски в района на гр. Латакия и са установили контрол върху 10 алевитски села и още през първия ден са извършили масовото убийство.

В офанзивата участвали 20 бунтовнически групировки, но главорези от 5 избивали мирното население: Фронта ал Нусра, Ислямска държава Ирак и Левант, Джаиш ал Мухаджирин уа ал Ансар, Ахрар ас Шам и Сукур ал Из.

От ХРУ подчертават, че нито една от тези групировки нямала никаква връзка с подкрепяния от Запада Върховен военен съвет на Свободната сирийска армия.

Регионалният директор за Близкия изток на ХРУ, Джо Сторк заяви, че престъпленията не са дело на отделни бунтовници-ренегати, а става дума за "планирана и координирана атака срещу цивилното население на тези алевитски села".

Правозащитниците казват, че радикалните ислямистки групировки, в чиито редове има и чуждестранни бойци, са финансирани от отделни индивиди в Кувейт и страните от Персийския залив.

ХРУ призова ООН да наложи оръжейно ембарго срещу групировките в Сирия, които са обвинени в извършването на военни престъпления.

#Сирия #Латакия #цивилни #бунтовници #Фронта ал Нусра #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"