МВФ: Преговорите с Гърция са към своя финал

МВФ: Преговорите с Гърция са към своя финал
Гърция продължава преговорите за преструктуриране на гръцкия дълг и от страна на частните кредитори на страната. Снимка: АП
A A+ A++ A

Разговорите между гръцките власти и т.н. „Тройка“ – инспекторите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) в Атина, относно новата спасителна финансова програма за Гърция ще приключат до „няколко дни“.

Това заяви ръководителят на мисията на МВФ в Атина Пол Томсен пред гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от сайта money.bg.

„Решенията относно новата програма ще бъдат завършени много скоро“, заяви Томсен.

Неговото изказване потвърждават последните коментари от различни гръцки и европейски официални представители, че окончателното споразумение между Гърция и нейните основни кредитори би трябвало да бъде готово до края на настоящата седмица.

В същото време Гърция продължава преговорите за преструктуриране на гръцкия дълг и от страна на частните кредитори на страната.

Според различни източници и преговорите с частните кредитори на Гърция също са „много близко“ до окончателно финализиране.

Въпреки това обаче остават опасенията, че това преструктуриране/обезценка на гръцкия дълг няма да е достатъчно за редуциране на дълговата тежест на страната до планираните 120% от БВП до 2020 г. спрямо настоящия дълг в размер на 160% от БВП.

Пол Томсен каза още, че официалните кредитори също би трябвало да вземат участие в т.нар. отписване на гръцкия дълг – призив, подобен на този на директора на МВФ Кристин Лагард.

Вероятно обаче окончателната оценка за устойчивостта на гръцкия дълг няма да се знае поне още няколко седмици.

#Гърция #Тройка #Европейската комисия #ЕК #Европейската централна банка #ЕЦБ #Международния валутен фонд #МВФ #Атина #кредитори #гръцкия дълг #БВП #Кристин Лагард #директор на МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"