Хилари Клинтън подарява изтребители на България

Хилари Клинтън подарява изтребители на България
Предложението ще е машините да бъдат подарени на страната, която обаче ще трябва да даде парите за тяхното възстановяване и вкарване в експлоатация. Снимка: usliberals.com
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще предложи на българското правителство да дари на страната употребявани американски изтребители F-16.

Хилари Клинтън ще пристигне в София на 5 февруари и ще отправи официална оферта към правителството да вземе от американската армия употребявани изтребители F-16 и да ги подари на България, съобщи вестник „Труд“.

Предложението ще е машините да бъдат подарени на страната, която обаче ще трябва да даде парите за тяхното възстановяване и вкарване в експлоатация.

Първоначално ще бъдат предложени 4 машини Block-25, които са произведени преди 20 години и стоят „консервирани“ като резерв за американската армия.

Специалисти твърдят, че за да влязат в експлоатация военните самолети, ще трябва да се платят средно по 15-20 млн. лева за една машина.

Целта на американската администрация е да разшири пазарите на този вид изтребителна техника по света и на Балканите, пише още изданието.

За да функционират тук тези изтребители, ще трябва да бъде изградена логистична база, както и да бъде обучен персонал за тяхната поддръжка. От няколко години български пилоти се обучават във ВВС на САЩ да управляват изтребители от такъв клас.

Министърът на външните работи Николай Младенов по-рано обяви, че посещението на Клинтън цели да бъде обсъдено стратегическото партньорство между България и САЩ в областта на сигурността и операциите на НАТО в Афганистан, обстановката в Западните Балкани и в Близкия изток.

За САЩ е изключително важно България да разполага с отбранителна техника, тъй като предстои изграждане на противоракетен щит над Европа, посочват от „Труд“.

Само на няколко километра от българската граница в Румъния ще бъдат дислоцирани прехващачи и над 500 американски бойци, които трябва да имат сигурност.

През лятото за един месец в авиобаза „Граф Игнатиево“ ще дойдат 30 щатски изтребителя, които ще тренират бомбопускане на полигон „Елена“.

#Хилари Клинтън #България #изтребители #държавен секретар на САЩ #САЩ #F-16 #София #ВВС #Балканите #НАТО #Афганистан #Николай Младенов #Близкия изток #Западните Балкани #Граф Игнатиево #Елена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници