Кабинетът праща нови посланици в Русия, Испания, Сирия

Кабинетът праща нови посланици в Русия, Испания, Сирия
Около 60 от българските посланици зад граница ще бъдат сменени през тази година, по-голямата част от тях заради изтичащи мандати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерският съвет предлага президентът Росен Плевнелиев да назначи нови посланици в пет държави: Испания, Пакистан, Русия, Мароко и Сирия.

Правителството предлага Константин Коджабашев да бъде назначен от президента за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, каза министърът на външните работи Николай Младенов след заседанието на Министерския съвет, цитиран от „Фокус“.

Коджабашев е роден през 1962 година и е кариерен дипломат, в момента генерален консул във Валенсия.

„За него има изключително позитивни отзиви от българската общност там, познава Испания и смятаме, че бързо ще се справи със задачите на място“, уточни министърът.

За Пакистан за извънреден и пълномощен посланик е предложен Румен Пирончев. Той е кариерен дипломат, в момента временно управляващ в българското посолство в Исламабад.

Предложението за извънреден и пълномощен посланик на България в Руската федерация е Бойко Коцев. В момента той ръководи Постоянното представителство на България в ЕС.

„Коцев работи от дълги години в Министерство на външните работи като посланик на страната ни в ЕС, добре познава дебата между Европа и Русия, добре познава обширния дневен ред, който имаме като Европейски съюз с Русия, ръководил е голяма дипломатическа мисия – нашата в Брюксел, и съм сигурен, че може да се справи успешно със задълженията си в Москва“, каза още Младенов.

За Кралство Мароко правителството предлага за извънреден и пълномощен посланик Боряна Симеонова. От 1998 година тя работи в Министерския съвет, началник на Дирекция „Държавен протокол“.

„Има изключително много опит в работата си тук, в Министерския съвет, работила е с четири правителства“, посочи външният министър.

Министерският съвет предлага Димитър Михайлов за извънреден и пълномощен посланик на България в Сирийската арабска република. Той е временно управляващ в Дамаск.

„Михайлов е един от най-добрите специалисти в България по страните от арабския свят, изключително компетентен дипломат, който много добре се справя със задълженията си в момента“, уточни Николай Младенов.

Поискани са агреманите за назначенията на посланици, които бяха предложени на президента миналата седмица.

Около 60 от българските посланици зад граница ще бъдат сменени през тази година, по-голямата част от тях заради изтичащи мандати.

Изтекъл е мандатът и на повечето от посланиците, които се оказаха агенти на бившата Държавна сигурност, и това позволява те да бъдат сменени по-лесно.

Двама от огласените като агенти обаче ще останат на постовете - в Анкара (Красимир Тулечки) и в Прищина (Боби Бобев). Те бяха назначени от Николай Младенов преди година.

След като правителството одобри кандидатурите, президентът подписва укази за отзоваване на старите и укази за назначаване на новите посланици.

Преди това избраните за посланици обаче трябва да получат и т.нар. агреман от приемащата страна, тоест да бъдат одобрени и от нея.

#Николай Младенов #министър на външните работи #посланици #България #Испания #Пакистан #Русия #Мароко #Сирия #Росен Плевнелиев #президент #Валенсия #Исламабад #ЕС #Руската федерация #Бойко Коцев #Европа #Европейския съюз #Москва #Министерския съвет #Държавна сигурност #Анкара #Красимир Тулечки #Прищина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници