Как да живеем добре с хронично заболяване?

Как да живеем добре с хронично заболяване?
A A+ A++ A

Когато разберем, че имаме хронично заболяване, могат да ни налегнат много потискащи и тежки мисли, че целият ни живот ще бъде под знаменателя на болестта. За да водим пълноценен живот и да се чувстваме добре в кожата си, важно е да въведем някои прости правила в ежедневието си.

  • Научете повече за заболяването си. Познаването на болестта ни позволява да живеем с нея по-лесно и да се приспособим към трудностите, пред които ни поставя. Ако знаем кои храни можем да приемаме и кои не, от какво да се пазим и какво е препоръчително да правим, животът ни, макар и с правила, ще бъде далеч по-лесен.
  • Намалете стреса. Банално, но работи. Стресът влияе зле на абсолютно всяко заболяване. Не се ядосвайте за неща, които не зависят от вас и не можете да промените. Поемайте толкова отговорност, колкото можете да носите. Не се подлагайте на натиск и стрес излишно.
  • Научете се да си почивате. Почивкатаа е времето, когато тялото ни си наваксва „изгубеното“ по време на работа.
  • Бъдете физически активни спрямо това, което позволява болестта ви. Много голям процент от заболяванията се повлияват добре от физически натоварвания или просто от здравословна доза движение и разходка. Ако няма противопоказания да спортувате и да бъдете активни, правете го, това ще укрепи тялото ви и ще го подсили.
  • Научете се да казвате „Не“. Не се преуморявайте и не поемайте излишни ангажименти. Не обиждате никого, ако кажете „Не“. Това значи, че просто не можете, не че непременно не искате. Поставяйте себе си пред излишните занимания.
  • Правете редовно профилактични прегледи. Колкото по-добре следите и контролирате състоянието си, толкова по-добре ще се чувствате. Лекарят ви ще може по-точно да регулира терапията ви, за да отговаря тя напълно на нуждите ви.
  • Говорете за проблема си. Не се срамувайте от заболяването си, споделяйте притесненията си с близките си, посещавайте терапевт или група за взаимопомощ. Не го потискайте и пренебрегвайте – колкото повече премълчавате проблема си, толкова по-голям ще го чувствате.
  • Отделяйте време за себе си всеки ден. Доставяйте си удоволствие всеки един ден – дали ще се разхождате, слушате музика, рисувате, пеете, гледате филми или галите котката, няма значение. Превърнете това във ваш ритуал на удоволствие и го направете част от дневната си програма.
  • Откажете се от вредните навици, които се отразяват на здравето ви – цигари, алкохол, кофеин. Само от вас зависи да направите правилния избор и да дадете повече шансове на тялото си да се справя с болестта. Ако допълнително го товарите, му отнемате от силите за справяне с болестта.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"