Европарламентът иска хуманитарна конференция за бежанската криза

Европарламентът иска хуманитарна конференция за бежанската криза
Комисар Барние изрази съгласие за организирането на подобна конференция, от името на Европейската комисия. Снимка: capreform.eu
A A+ A++ A

Европейския съюз трябва да свика конференция с хуманитарна цел, за да помогне на съседните на Сирия страни да се справят с все повече нарастващия приток на бежанци, заявява Европейският парламент в резолюция, одобрена в сряда.

Депутатите призоваха ЕС да предостави хуманитарна помощ за бежанците и да гарантира безопасно влизане и достъп до справедливи процедури за намиране на убежище в съюза, предава „Фокус“.

Хуманитарната конференция за сирийската криза с бежанците трябва да обсъди възможностите за подпомагане на страните, приемащи бежанци в региона, конкретно Ливан, Йордания, Турция и Ирак, за да се справят с все нарастващите бежански вълни и да запазят границите си отворени.

Всеки ден хиляди сирийци бягат в съседните държави, като по данни на ООН до края на 2013 г. 3,5 милиона бежанци ще са напуснали Сирия.

Освен върху хуманитарната помощ, конференцията трябва да се съсредоточи и върху укрепването на ролята и участието на ЕС в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Сирия, се казва още в резолюцията на ЕП.

Комисар Барние изрази съгласие за организирането на подобна конференция, от името на Европейската комисия.

Европарламентът призовава ЕС, като най голям донор на хуманитарна помощ за кризата в Сирия, да „продължи своето щедро финансиране“, за да отговори на нуждите на сирийския народ. 

Държавите членки на ЕС трябва да използват всички съществуващи закони и процедури на, за да осигурят безопасно влизане в съюза и временен прием на сирийците, които бягат от страната си, посочва ЕП.

Депутатите приветстваха общия консенсус между страните членки, че сирийските граждани не трябва да бъдат връщани.

Бежанците трябва да имат „достъп до справедливи и ефективни процедури за убежище“ в ЕС, посочват евродепутатите и потвърждават необходимостта от по-голяма солидарност с държавите членки, изправени пред натиск за приемане на бежанци.

ЕП подчерта, че „европейските страни трябва да оказват помощ на имигрантите по море“ и призова тези, които не се придържат към международните си задължения, да преустановят връщането на лодки с имигранти на борда.

Страните от ЕС бяха приканени да се възползват от финансовата подкрепа от Фонда за имиграция и бежанци и Подготвителното действие „за пренастаняване на бежанци по време на извънредни ситуации“.

#Европейски парламент #бежанци #Европейски съюз #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"