Млечните продукти засилват паметта?

Млечните продукти засилват паметта?
A A+ A++ A

От дълго време се знае, че млякото помага за изграждането на здрави кости и осигурява на тялото витамини и протеини. Ново проучване обаче установи, че хората, които редовно пият мляко и консумират други млечни продукти като кисело мляко, сирене и дори сладолед, се справят по-добре на тестове за мозъчната им дейност.

Учените помолили 927 мъже и жени да попълнят детайлни въпросници за диетата си, включително колко често консумират млечни продукти, дори само ако слагат мляко в чая или кафето си.

След това участниците в изследването на възраст между 23 и 98 години преминали през осем трудни теста за проверка на концентрацията, паметта и способностите им за научаване.

Изследването показало, че възрастните, които консумирали млечни продукти поне пет или шест пъти на седмица, се справяли много по-добре с тестовете за памет спрямо тези, които рядко хапвали млечни продукти или не пиели мляко, съобщават от БГНЕС.

На някои от тестовете за хората, които рядко консумирали млечни продукти, било пет пъти по-вероятно да се провалят в сравнение с тези, които приемали млечни продукти между два и четири пъти на седмица. Учените от университета в Мейн, САЩ, които осъществили изследването, смятат, че някои хранителни вещества в млечните продукти като магнезий може би помагат за предотвратяване на загубата на памет.

Освен това те смятат, че млечните продукти помагат за предпазване от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане и това поддържа мозъка в добра форма. Някои експерти обаче опровергават това мнение, тъй като смятат, че млечните продукти увеличават вероятността от сърдечно заболяване и инсулт, тъй като са богати на наситени мазнини.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"