Плевнелиев: Свободата и демокрацията трябва да се защитават

Плевнелиев: Свободата и демокрацията трябва да се защитават
Президентът Росен Плевнелиев присъства на молебен по случай Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават, включително и в тежки времена.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев за жертвите на комунизма на молебен, който се отслужи днес пред мемориала пред НДК, предаде БГНЕС.

Днес се отбелязва Денят на признателност и почит към жертвите на комунизма. Това се случва за втора поредна година, след като през януари 2011 г. Министерският съвет прие предложението на президентите Желю Желев и Петър Стоянов 1 февруари да бъде отбелязван като такъв ден.

„Осмислянето на най-близката ни история е задължително условие, за да можем да приемем ценностите, върху които се гради нашето общество. Това осмисляне е един от пътищата за постигане на независимост, на справедливост, на помирение, към които продължаваме да се стремим и днес“, каза президентът.

В речта си Плевнелиев припомни, че на 1 февруари 1945 г. 147 българи от елита на страната получават смъртна присъда от Народния съд.

Държавният глава изтъкна, че смъртта на тези българи e един от символите на репресиите срещу българския народ, след които у нас се установява комунистическият режим.

„Въпреки желанието да гледаме напред, а не да ровим старите рани, истините за комунистическия режим са живи в нашите спомени, спомените на нашите родители, на обществото, а фактите не трябва да бъдат забравяни“, посочи той.

Президентът изброи репресиите върху елита на българската нация и това, че в „Пиринския край нашите родители с милиция бяха принуждавани да забравят, че са българи“.

Той припомни „онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта си и националния суверенитет на Съветския съюз“.

Според Плевнелиев в историята не само на България, но и на много европейски държави XX век е белязан от идеологически мотивирано, политическо насилие, жертви на което в Европа има милиони.

„Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и се почитат, докато у нас все още могат да се чуят призивите: Да забравим миналото!“, изтъкна президентът.

Плевнелиев обобщи, че на Стария континент се стремят да почитат паметта и историята в нейната цялост, за да могат следващите поколения да знаят и помнят.

Той е убеден, че честването на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим повече ще ни обедини, отколкото да ни раздели.

„Повече от 20 години от краха на тоталитарния режим свободата и демокрацията за нас са неотменима ценност, те са даденост, всички ние се ползваме от тях, но това не беше така“, припомни държавният глава.

Росен Плевнелиев каза още, че „имаше времена, когато и свободата, и демокрацията трябваше да се устояват и много достойни българи доказаха това със съдбата си“.

Като свидетелство за това, че тези две изконни ценности трябва да се защитават, държавният глава посочи живота на тези хора.

Президентът поднесе венец пред мемориала на церемония, на която присъстваха много официални лица и репресирани.

#Европа #България #Съветския съюз #ЦК на БКП #Желю Желев #Петър Стоянов #Министерски съвет #НДК #мемориал #жертви #комунизъм #молебен #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »