Строителната продукция намалява, промишленото производство нараства с 0.9%

Строителната продукция намалява,  промишленото производство нараства с 0.9%
A A+ A++ A

По предварителни данни през август 2013 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.9% в сравнение с юли 2013 година. Сочат данни от последното проучване на Националния статистичуски институт.

През август 2013 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 2.4% спрямо съответния месец на 2012 година.

През август 2013 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 8.3%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.9%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление от 0.4%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11.0%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.8%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7.5%, производството на хранителни продукти и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 6.3%. Ръст е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 13.0%, производството на електрически съоръжения - с 8.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - със 7.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.3%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 8.0%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.1%, и в преработващата промишленост - с 0.7%.

По-значително намаление спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 25.3%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 19.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 10.0%, производството на хранителни продукти - със 7.8%. Увеличение е отчетено при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 22.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - със 17.9%, производството на основни метали и производството на електрически съоръжения - по 17.7%.

По предварителни данни през август 2013 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.0% под равнището от предходния месец.

Календарно изгладените данни показват намаление от 9.5% на строителната продукция през август 2013 г. в сравнение със същия месец на 2012 година. През август 2013 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство намалява с 1.1%, а от сградното строителство - с 0.8%.

На годишна база намалението на строителната продукция през август 2013 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп както при гражданското/инженерното, така и при сградното строителство, като е регистриран спад съответно от 12.3 и 7.2%.

По предварителни сезонно изгладени данни през август 2013 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.4% спрямо предходния месец.

През август 2013 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени4 данни, нараства с 4.9% спрямо същия месец на предходната година. През август 2013 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в почти всички икономически групи. Увеличение се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.3%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с по 1.1%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.4%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.2%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%, и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1.2%.

През август 2013 г. спрямо същия месец на 2012 г. оборотът нараства по-значително в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 22.5%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 10.9%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10.4%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.2%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3.1%. Намаление е регистрирано само в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.4%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"