Трайков: България подписа ACTA под условие

Трайков: България подписа ACTA под условие
„Подписът на страната ни под АСТА е със симпатично мастило, и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва”, каза Трайчо Трайков. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Подписът на България под споразумението срещу фалшифицирането АСТА е под условие, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма  Трайчо Трайков.

В сряда сутринта по bTV Трайков обясни, че Министерският съвет дава мандат на посланика в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент.

„Така че реално, ако не бъде ратифицирано, все едно, че няма подпис, и в този смисъл няма смисъл актът на оттегляне на подписа от страна на правителството (както поиска опозицията – бел. ред.)“, уточни министърът.

По думите му, както при всички други случаи на ратификации, следва да се изготви проект на ратификация, в който да бъдат включени резерви както от Министерскиа съвет, така и от парламента.

Трайков посочи, че преговорите по АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането) започват още през 2007 година.

Тогава всички страни членки, включително и България, са дали мандат на Европейската комисия да преговаря по международното споразумение.

През 2008 г. страната ни още веднъж потвърждава своята позиция в рамките на Съвета по европейските въпроси, по време на предишното правителство (на тройната коалиция – бел. ред.), добави Трайков.

По думите му през 2010 г. Европарламентът приема резолюция, с която потвърждава съгласието си за текстовете.

Според него от тогава документът стои на сайта на ЕП и сега вече се подписва от всички страни – членки на Европейския съюз, без Германия, Словакия, Кипър, Естония и Холандия, като информацията е, че причината е, че тези страни не са приключили вътрешните си процедури.

„У нас са минали процедурите по подписване на принципния текст, но не са започнали процедурите по ратификацията“, уточни министърът.

Трайков отбеляза, че е разбираемо подозрението на хората, когато става дума за авторски права, интернет, звукозаписна и филмовата индустрия, и това се дължи на дългогодишните злополучни опити на по-голямата част от тези компании да намерят успешен бизнес модел, за да се включат към новите реалности.

„Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители“, каза Трайков, като посочи, че има оплаквания от български производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

По думите на министъра ЕС и България имат висока защита на интелектуалната собственост и целта на документа е и другите страни да се придържат към същите високи стандарти, както Евросъюзът.

Трайков добави, че този нов закон не предвижда промяна в българското законодателство, както и в общностното законодателство на Европейския съюз.

„АСТА не създава нови изисквания за нас и за ЕС. Тези стандарти се разширяват към другите страни, подписали споразумението“, уточни той.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подготвя законопроект по споразумението, възможно е след дебати да бъдат включени резерви и едва ако Народното събрание ратифицира АСТА, споразумението ще обвърже България, каза още министърът.

Трайков е категоричен, че няма да има ново българско законодателство и ново европейско законодателство.

„Подписът на страната ни под АСТА е със симпатично мастило, и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва“, каза министърът, като се ангажира, че по темата ще има дебат.

Той отбеляза, че възгледите му далеч не съвпадат с тези на звукозаписната и филмовата индустрия, защото според него те трябва да бъдат принудени сами да се грижат за правата си.

Очаква се днес парламентът да вземе решение преди ратификацията няколко комисии в Народното събрание да разгледат споразумението.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #България #ACTA #Министерският съвет #Япония #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #Европейската комисия #ЕК #ЕС #ЕП #тройната коалиция #Европарламент #Германия #Словакия #Кипър #Естония #Холандия #Европейския съюз #Евросъюз #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници