България подкрепя Молдова по пътя й към ЕС

България подкрепя Молдова по пътя й към ЕС
„България работи за ускоряване на визовата либерализация, защото за нас е важно гражданите на Молдова да могат да пътуват без визи за България“, каза Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна със своята колежка от Молдова, Наталия Герман, в първия ден от официалното си посещение в страната.

На срещата, Вигенин е приветствал желанието и усилията на Молдова за присъединяване към Европейския съюз.

„Тук съм, за да подкрепя европейския път на Молдова. Вярвам, че ЕС трябва да даде европейска перспектива за страната и се надявам един ден, заедно с българите в Молдова, да бъдем част от един съюз“, заяви българският външен министър.

Той изрази убеденост, че подготвеното Споразумение за асоцииране между Европейския съюз и Молдова, включително за Зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия, ще бъде парафирано по време на срещата на върха по Източното партньорство на ЕС през ноември тази година във Вилнюс.

Вигенин отбеляза твърдото намерение на България да положи усилия за колкото може по-скорошно подписване и прилагане на тези изключително важни инструменти за европейското интегриране на Молдова.

Външният ни министър изрази и решимостта на България да продължи сътрудничеството с правителството на Молдова в подкрепа на българското малцинство в страната, за съдействие на по-нататъшното запазване и развитие на неговите обичаи, култура и образование.

„България работи за ускоряване на визовата либерализация, защото за нас е важно гражданите на Молдова да могат да пътуват без визи за България“, каза Вигенин.

#България #Молдова #Европейски съюз #Кристиан Вигенин #Наталия Герман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници