Френски съд прекратил делото за злоупотреба срещу Саркози

Френски съд прекратил делото за злоупотреба срещу Саркози
Саркози бе заподозрян, че се е възползвал от щедростта на Бетанкур, а според медицинска експертиза 90-годишната жена страда от сенилна деменция от септември 2006 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Френски съд прекрати делото срещу бившия президент на страната, Никола Саркози, обвинен в злоупотреба със слабостта на милиардерката и основател на козметичния гигант Л'Ореал, Лилиан Бетанкур, по време на предизборната си кампания за президентските избори през 2007 г., съобщава източник, запознат с делото.

Решението създава възможност за евентуалното връщане на Саркози в политиката, но бившият президент от 2007 г. до 2012 г. остава замесен и в други дела.

Саркози бе обвинен през март 2013 г. за злоупотреба със слабостта на наследницата на Л`Ореал в рамките на разследване за евентуално незаконно финансиране на партията му Съюз за народно движение.

Той бе заподозрян, че се е възползвал от щедростта на Бетанкур, а според медицинска експертиза 90-годишната жена страда от сенилна деменция от септември 2006 г.

Вестниците „Монд“ и „Сюд Уест“ съобщават, че десет от другите единадесет обвиняеми по делото, включително бившият министър на бюджета, Ерик Вьорт, ще бъдат изправени пред наказателен съд.

Саркози, който се оттегли от политическия живот след поражението си от социалиста Франсоа Оланд през 2012 г., остава предпочитаният кандидат на симпатизантите на СНД за следващите президентски избори през 2017 г.

Бившият президент не е заявил категорично дали ще се върне в политиката в момент, когато СНД остава без ясна стратегия, нито очевиден лидер за следващите президентски избори.

Другите дела, в които е замесен Саркози, са за възможно финансиране от Либия на предизборната му кампания и за противоречиви социологически изследвания, поръчвани по време на неговото президентство.

#Никола Саркози #Лилиан Бетанкур #президентска кампания #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници