6400 нелегални емигранти задържани, 1200 опитали да напуснат България

6400 нелегални емигранти задържани, 1200 опитали да напуснат България
„Има установени и такива лица, които се опитват да направят логистика и да изкарат нелегалните граждани от страната ни”, посочи директорът на "Гранична полиция", Захарин Пенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

6400 са задържаните нелегални емигранти, влезли в България от началото на 2013 г., като около1200 от тях са опитали нелегално да напуснат страната, съобщи главният секретар на МВР, главен комисар Светлозар Лазаров.

Главен комисар Лазаров подчерта, че България изпълнява ангажиментите, които е поела към ЕС, и доказателство за това са задържаните на изход над 1200 бежанци, предава „Фокус“.

„Това са допуснати нелегални граждани, които са подали документи за придобиване на бежански или хуманитарен статут, и след това са направили опит да напуснат територията на страната ни”, посочи главният секретар на МВР.

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция”, Захарин Пенов, посочи, че по-голямата част от задържаните нелегални емигранти, опитващи се да напуснат България, са най-вече на границата със Сърбия.

Пенов отбеляза, че тези лица се предават обратно на Държавната агенция за бежанците.

„Има установени и такива лица, които се опитват да направят логистика и да изкарат нелегалните граждани от страната ни”, каза още той.

Във връзка с контрола на границите, главният секретар на МВР подчерта, че при сегашния режим, се задържат почти 100 процента от нелегалните емигранти, като при този режим, това са единствените възможни действия.

„Ако се вземе политическо решение, и се премине към невъзможност нелегални граждани да преминат границата, имаме съответните структури това да бъде направено. Трябва да има обаче политическо решение”, обясни главен комисар Светлозар Лазаров.

Междувременно offnews.bg съобщава за сериозните трудности, които бежанците изпитват по време на престоя си в страната ни.

Според материал на медията, жените и децата, избягали от войната в Сирия, „умират глад“ в България, поради крайно недостатъчните количества храна и пренаселените бежански центрове.

#бежанци #Сирия #България #нелегални емигранти #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници