Една Ванга имахме, и нея поругахме

Една Ванга имахме, и нея поругахме
A A+ A++ A

Журналистката Светослава Тадаръкова заформи грозен скандал по адрес на българската пророчица Ванга. Пред руската телевизия ОРТ Тадаръкова, заяви, че Ванга е била изнасилена като дете и заради това ослепяла.

Вместо да рекламира мисията на “българската светиня” Тадаръкова се развихри като вакханка, за да докаже колко измислен и фалшив е култът към петричката гадателка.

Колкото и да е грозно да наречем скалъпения скандал „българска работа“, ние отново посегнахме на родната гордост. Изконният ни страх „да не се изложим пред чужденците“ бе олицетворен като гротеска. “Братушките” коментирали, че вместо да защитим националната си героиня, я обругаваме, и това “иконоборчество” не говори добре за българския национален характер. Дотам ли паднахме, да поругаваме мъртви светини?

Едва ли е нужно да се припомнят множеството пророчества на Ванга, сбъднали се във времето.

Въпросът е обаче защо все се търси евтина сензация на гърба на националната героиня, с цел собствена облага, с цел скандал?

Дали поговорката „никой не е пророк в собствената си страна“ важи и за нас, или все пак ни е останала капка доблест, която да ни спаси от световния присмех?

Остава ни само да стискаме палци, че „всяко чудо за три дни“.

#Ванга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"