Започна унищоването на сирийския химически арсенал

Започна унищоването на сирийския химически арсенал
Представител на ОЗХО заяви на 29 септември в Хага, че вероятно на първо време експертите ще използват "експедитивни методи", за да бъдат сигурни, че обектите няма да могат да бъдат използвани. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международен екип на Организацията за забрана на химически оръжия и ООН е започнал в неделя първите стъпки по унищожаването на сирийския химически арсенал и производствени инсталации, съобщава АФП, позовавайки се на анонимен източник от мисията.

По думите му, членове на съвместната мисия на ОЗХО и ООН са пристигнали на един от обектите и са започнали проверката и унищожаването на оръжията.

Неделя е първият ден от унищожаванета на оръжията, по време на който тежки коли ще смажат и разрушат корпусите на ракети, химически бомби, както и смесителите и мобилните и неподвижните установки за пълнене.

Представител на ОЗХО заяви на 29 септември в Хага, че вероятно на първо време експертите ще използват "експедитивни методи", за да бъдат сигурни, че обектите няма да могат да бъдат използвани, като след това ще бъдат въведени по-чисти и трайни методи, с което ще приключи унищожаването на химическия арсенал.

Според представителя на организацията, между "експедитивните методи" били "унищожаване с голям чук", "мачкане с танк" или "използване на експлозиви".

"Тези методи не отговарят на критериите на Конвенцията за химическите оръжия и по-късно ние ще пристъпим към други методи", добави той.

Екипът от инспектори пристигна в Дамаск във вторник, за да започне проверката на детайлите на програмата, предоставени от сирийското правителство.

"Първата фаза, която е разкриването на обектите с химически оръжия от сирийските власти, завършва и преминаваме към втората фаза – проверка, унищожаване и дезактивиране", посочи източникът от мисията.

Екипът има за задача да приложи резолюция на Съвета за сигурност на ООН – първата гласувана по сирийския конфликт след постигнатото споразумение между Русия и САЩ, предвиждащо унищожаването на химическите оръжия в страната до средата на 2014 г.

Споразумението отдалечи заплахата от американски военни удари срещу режима. За пръв път операция за унищожаване на химически оръжия се извършва в страна, обхваната от война.

#Организация за забрана на химическите оръжия #ООН #резолюция #Сирия #Дамаск #химически оръжия #унищожаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"